Izvor: Radio 021, 01.Sep.2019, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Zabranu zapošljavanja prvo ukinuti u prosveti

Založiću se da se zabrana zapošljavanja prvo ukine u prosveti, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je rekao za "Politiku", smatra da je problem što zabrana zapošljavanja koju je uveo MMF nije selektivno rađena.

"Trebalo je da se odnosi na činovnike, gde se manipulisalo, u prosveti je ta mera pogrešna. Imamo mnogo nastavnica koje zbog toga čuvaju mesto, umesto da odu na porodiljsko bolovanje. To je nevolja za njih, ali i za državu. Radi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o najmanje 20.000 žena koje bi trebalo da zaposlimo. Zalažem se da se ta zabrana baš u prosveti prvo ukine, što bi bila jaka pronatalitetna mera", rekao je ministar.

Dronovi i roboti u nastavi

"Pet puta više digitalnih učionica, obogaćivanje nastave robotima, kao i masovno licenciranje direktora škola, novine su u novoj školskoj godini", najavio je ministar prosvete. Takođe, prvi put će se u novoj akademskoj godini uvesti i međunarodno vrednovanje rada srpskih istraživača, ali i objaviti poziv za istraživanje iz oblasti veštačke inteligencije.

"Pre desetak dana napravio sam timove za uvođenje informatike od prvog do četvrtog razreda, kao obaveznog predmeta. Sadašnji program 'Od igračke do računara' je prevaziđen. Obogatićemo nastavu robotima i dronovima kako bi đaci počeli da programiraju u najmlađem uzrastu", rekao je ministar.

Naveo je da se u novu školsku godinu ulazi s digitalizacijom koja će obuhvatiti sve prvake i đake drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola.

"Od 15. septembra ćemo umesto prošlogodišnjih 2.000 digitalnih učionica, imati 10.000. Za dve godine sve škole biće digitalizovane, s oko 30.000 učionica, a novi Centar za obrazovne tehnologije pratiće detaljno uspešnost nastavnika i đaka", rekao je Šarčević.

On kaže i da se radi na novoj strategiji obrazovanja do 2030. gde je najvažnije da se promeni model nastave i učenja koja se, objašnjava, svodila na učenje napamet i prenošenje sadržaja.

Autor: Tanjug, Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.