Samo sedam predstava iz Srbije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Mar.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo sedam predstava iz Srbije

NOVI SAD - Od ukupno 17 predstava odabranih za predstojeće 55. Sterijino pozorje u Novom Sadu, koje se održava od 26. maja do 4. juna, samo je sedam rađeno po delima dramskih pisaca iz Srbije, saopštili su selektori i rukovodstvo ovog pozorišnog festivala.

Ovakav izbor pokazuje da u osnovnoj selekciji nacionalne drame najmanje ima predstava iz Srbije, što "govori o našoj pozorišnoj stvarnosti" ali u isto vreme i o tome da je "srpska drama zanimljiva teatrima u regionu", od Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do Slovenije pa i šire, ocenio je direktor Pozorja Milivoje Mlađenović.

Selektorka predstava rađenih prema domaćem dramskom tekstu Ana Tasić je za takmičenje na 55. Pozorju odabrala sedam predstava, od kojih tri dolaze iz inostranstva, dve izvode domaća pozorišta na mađarskom a samo dve se igraju na srpskom jeziku.

Dramu "Barbelo, o psima i deci" (na fotografiji), po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Paola Mađelija, izvešće Gradsko dramsko kazalište "Gavela" iz Zagreba dok će Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane nastupiti s predstavom "Brod za lutke" Milene Marković u režiji Aleksandra Popovskog.

Turski reditelj Nurulah Tundžer i Gradsko pozorište Istanbul dolaze na Pozorje s "novim čitanjem" drame Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubistva" koje se, prema oceni selektorke, značajno razlikuje od praizvedbe tog teksta u beogradskom Zvezdara teatru.

Subotičko Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsinhaz izvešće, na srpskom jeziku, dramu "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Andraša Urbana, a Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz će na mađarskom odigrati predstavu "Pomorandžina kora" po tekstu Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića.

Predstavu "Sardinija", po tekstu Ištvana Besedeša u režiji Andraša Urbana će, takođe na mađarskom jeziku, izvesti Pozorište "Deže Kostolanji" iz Subotice dok će se s dramom "Čekaonica" Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića u Liješevićevoj režiji predstaviti beogradsko pozorište Atelje 212. Selektorka Aleksandra Glovacki je za 55. Pozorje odabrala ukupno pet predstava koje su, prema njenoj oceni, u protekloj godini izvela domaća pozorišta prema tekstovima stranih pisaca.

Komediju "Dundo Maroje" Marina Držića u režiji Kokana Mladenovića izvešće Kruševačko pozorište, dok će, takođe u Mladenovićevoj režiji, Atelje 212 odigrati "Kosu" autora Ragnija, Radoa i Mekdermota.

S predstavom "Drama o Mirjani i ovima oko nje", prema tekstu Ivora Martinića u režiji Ive Milošević izvešće Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, a Euripidove "Bahantkinje" u režiji Stefana Valdemara Holma Narodno pozorište u Beogradu.

Narodno pozorište u Somboru nastupiće s predstavom "Nora" po tekstu Henrika Ibzena u režiji Predraga Štrpca, istakla je selektorka tog segmenta Pozorja, napomenuvši da su samo nijanse odlučile da u selekciju ne uđu još dve predstave Ateljea 212 i to "Proslava" i "Svici". Internacionalni program SP "Drugo Vi", za čiju je selekciju i ovog puta bio zadužen reditelj Nikola Zavišić, usredsređen je na naše najbliže pozorišno okruženje, koje će biti predstavljeno kroz pet predstava. Zagrebačko kazalište mladih izvešće predstavu "Zagrebački pentagram", omnibus od pet priča savremenih hrvatskih autora u režiji Paola Mađelija.

Savremeno tumačenje Lorkinog teksta "Dom Bernarde Albe", reditelj Dijego de Brea, prirediće na Pozorju Slovensko ljudsko gledališče iz Celja dok će rumunska pozorišta "Jorik studio" iz Trgu Mureša i bukureštanski "Dramakum" izvesti predstavu "20 kroz 20".

"Fedra fitnes", autora i reditelja Ištvana Tašnadija, predstava je s kojom će nastupiti "KoMa i Alka T. kompanis" iz Budimpešte, a beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju, amsterdamski "Hetvem teatar" i "Stend ap tol Prodakšns" iz istog holandskog grada izvešće predstavu "Vil ju ever bi hepi egen", po tekstu i u režiji Sanje Mitrović, Zrenjaninke koja radi u Holandiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.