Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami sebe ukinuli

Ovo što se dogodilo narušava ugled Sterijinog pozorja, kaže Tatjana Mandić Rigonat, jedan od prošlogodišnjih selektora

Ovogodišnje 54. Sterijino pozorje u Novom Sadu još nije ni počelo, a već je izazvalo burne reakcije i komentare. Tatjana Mandić Rigonat, jedan od prošlogodišnjih selektora Pozorja za „Politiku” je iznela svoje stavove povodom aktuelnih događaja:

– Zvanje selektora podrazumeva postojanje ličnog, estetskog i intelektualnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << integriteta. Funkcija selektora je veoma bitna i ne može se sa selekcijom ići na popravni ispit. Za selekciju se odgovara pred sudom javnosti, publikom, na kraju krajeva i pred žirijem festivala.

Kao direktor ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Tatjana Mandić Rigonat, kako nam je kazala, dobila je pre više od deset dana pismo u kojem je obaveštena da je predstava „Derviš i smrt” nacionalnog teatra uvršćena u program Sterijinog pozorja.

– Uz to sam dobila i pismo u kojem se obrazlaže izbor svake pojedinačne predstave. Za mene je, logično, tada bila završena selekcija. Ovo što se posle toga dogodilo smatram apsolutnim skandalom, jer to je uplitanje politike u umetnost, u slobodu izbora selektora! Selektori su sami sebe ukinuli, suspendovali su se kao bitne figure, kao ljudi od integriteta i ovo što se dogodilo narušava ugled Sterijinog pozorja. Selekciju nisam želela da komentarišem, mada je bilo uočljivo – sedam predstava iz Beograda, sedam iz Vojvodine – jer, smatram da ne treba komentarisati selekciju pre odgledanih predstava. Niko osim selektora nije video celokupnu produkciju. Dakle, niko nije imao pravo da se naknadno u to meša; ko god da je, nema pravo na to. Ovo više nije festival, ovo je pozorišni sajam iza kojeg ne stoji nikakva estetika – podvlači Tatjana Mandić Rigonat i dodaje:

– Svaka pozorišna godina je bogata i to bogatstvo se uzima u obzir kada praviš selekciju. Razumem želju Ivana Lalića i podržavam je da, osim što je grad Egzita, Novi Sad postane pozorišni grad ali to se ne radi na ovakav način, već tako što biraš selektore koji stoje iza svog izbora. Način selekcije je dobar. On podrazumeva da selektor odgleda sve predstave. To je jedini princip. Niko ne može naknadno da se meša, a poražavajuće je to što su selektori na to pristali. Idu na popravni ispit i njihova selekcija više ne stoji – kategorično zaključuje Tatjana Mandić Rigonat.

Teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević, jedan od prethodnih selektora Sterijinog pozorja, podsetio nas je juče da je i u vreme njegovog mandata bilo: „Burno, uzbudljivo, sa mnogo pritisaka. I tada se govorilo o promeni koncepcije Pozorja, uveo sam neke novine koje je kasnije Medenica sproveo, pre svega neverbalni teatar”. Ivan Medenica, takođe jedan od bivših selektora, nije juče mogao da iznese svoje komentare jer je, kako nas je obavestio u telefonskom razgovoru, u Budimpešti.

--------------------------------------------------------

Dejan Mijač: Dao sam ostavku

Zanimljivo iskustvo u svojstvu selektora Sterijinog pozorja imao je reditelj Dejan Mijač.

– Tada je još uvek postojao Savet Pozorja. Do raspada Jugoslavije njegov predsednik bio je Josip Vidmar, a u krnjoj Jugoslaviji nasledio ga je Jovan Hristić. Hristić mi je i ponudio da budem selektor. Prihvatio sam jer nisam imao u planu da nešto režiram te godine. Desilo se, međutim, da neočekivano, tokom leta uradim predstavu „Lažni car Šćepan Mali” u Budvi. Rekao sam Hristiću da imam neugodnu stvar i podsetio ga da neću tu predstavu u izboru za Pozorje. Napravio sam selekciju i predložio je Savetu Sterijinog pozorja. Odjednom, Hristić postavlja pitanje o „Lažnom caru Šćepanu Malom”. Doveden sam u neugodnu situaciju. Dao sam ostavku i povukao selekciju. Savet je, ipak, ostao pri mojoj selekciji, samo su dodali neke predstave. Nisam bio zadovoljan postupkom, nisam ni išao na dodele nagrada. Ne bih voleo da se neko poziva na taj nemio slučaj, jer to nije bilo lepo – kaže Dejan Mijač.

Borka Trebješanin

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.