Šahovski turnir paraplegičara na Ribarskom ostrvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šahovski turnir paraplegičara na Ribarskom ostrvu

NOVI SAD - Član Gradskog veća za socijalnu i dečiju zaštitu prof. dr Sanja Stojanović otvoriće 11. tradicionalni Međunarodni šahovski turnir u organizaciji udruženja paraplegičara GZ Novi Sad u 10.30 sati u restoranu „Ribarsko ostrvo".

Lično angažovanje i upornost važni su faktori uspeha u procesu prilagođavanja na život u kolicima, koji nije ni malo lak.

Svetski trend je (trebalo bi da bude praksa i kod nas) da se paralelno sa rehabilitacijom sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i socijalizacija, kao i da se porodica, prijatelji i sama osoba aktivno uključe u proces rehabilitacije.

Pored prilagođavanja na novi način života potrebno je iskoristiti potencijale kojima svaka ličnost rasplolaže i usmeriti ih na ostvarivanje što samostalnijeg i produktivnijeg života.

Međunarodni šahovski turnir je jedna od idealnih prilika koje prižaju upravo tu mogućnost.

Šta je parpaplegija?

Paraplegija i kvadriplegija su nazivi za stanja koja nastaju kao posledica oštećenja kičmene moždine.

Kada oštećenje kičmene moždine nastane u vratnom delu kičmenog stuba nastaje kvadriplegija (oduzetost i gornjih i donjih ekstremiteta), dok oštećenje kimene moždine u grudnom i slabinskom delu ima za posledicu paraplegiju (oduzetost donjih ekstremiteta).

Kako nastaje?

I najmanje oštećenje kičmene moždine može da dovode do gubitka osećaja i pokretljivosti ekstremiteta i osoba je najčešće primorana da koristi invalidska kolica.

Oštećenje kičmene moždine uglavnom nastaje zbog povrede kičmenog stuba. Neki od najčešćih uzroka povrede su skok u vodu, saobraćajne nesreće, padovi, povrede od vatrenog oružja i slično.

Socijalna rehabilitacija

Takođe, oštećenja nastaju i zbog infektivnih oboljenja, virusnih infekcija kao i zbog razvijanja benignih i malignih tumora na nekom delu kičmene moždine.

Po završetku rehabilitacionog tretmana u rehabilitacionim centrima, počinje faza socijalne rehabilitacije koja podrazumeva vraćanje osobe u porodicu i širu lokalnu zajednicu kao aktivnog učesnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.