Šabić: Vladina aktivnost već pet godina nije dala rezultat

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Vladina "aktivnost" već pet godina nije dala rezultat

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, uputio je danas pismo premijerki Ani Brnabić u kojem je izrazio, kako je naveo, razočaranje zbog nerazumevanja i odnosa vlade prema nastojanju Poverenika da pomogne, kao i zbog toga što se donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti po ko zna koji put odlaže na neizvesno dug rok.

Šabić kaže da komentar premijerke da model novog zakona "sadrži brojna dobra rešenja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i "predstavlja jako dobar osnov za dalji rad", predstavlja kurtoazne fraze bez praktičnog značaja, s obzirom na to da ga je premijerka obavestila da je model "prosleđen članovima Radne grupe koja radi na pripremi novog zakona kako bi ga imali u vidu".

"Model zakona koji je Poverenik stavio na raspolaganje Vladi zapravo je kompletan, obrazložen i u potpunosti u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona. Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora", naveo je Šabić.

Ocenio je da bi stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, izlaganjem kroz javnu raspravu, opservacijama i kritici zainteresovanih, uključujući tu i Radnu grupu i sva ministarstva, a potom eventualnim korekcijama teksta, Srbija mogla da u relativno dogledno vreme dobije nov neophodan zakon.

Smatra da se vlada, umesto za to, opredeljuje za "aktivnost" koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat i da je "i uz najbolju volju praktično nemoguće naći opravdanje".

Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava građana, što je u velikoj meri uslovljeno kašnjenjima i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Gajin: Zakon o zaštiti podataka o ličnosti pri kraju

Izvor: RTS, 30.Avg.2017

Rad na izradi Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti je pri kraju i u septembru bi, nakon konsultacija sa ekspertima EU, moglo da se izađe sa konačnim tekstom, kako bi se našao na javnoj raspravi, kaže član Radne grupe Ministarstva pravde za izradu tog zakona Saša Gajin. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.