Sa slavlja na trgu idu i na ispiranje želuca

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa slavlja na trgu idu i na ispiranje želuca

- Samo smo sedeli i pili. Normalno, kraj godine je, moramo da pijemo. Šta je drugo trebalo da radimo? - rekla je učenica drugog razreda Srednje grafičke škole „Jovan Vukanović", pokušavajući da pred kamerama opravda sedam vršnjaka za tuču sa stanarima zgrade u čijem dvorištu su, u 11 sati, „samo sedeli i pili". Ovakav odnos učenika prema alkoholu uznemirava stručnjake, koji ističu da je pojava alkoholizma među maloletnicima odavno dostigla alarmantne razmere. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U gradu se ovih dana ispred svake škole mogu videti brojne grupe učenika koji, uz nezaobilazne dvolitre piva, ali i flaša sa jeftinim žestokim pićima, proslavljaju kraj školske godine. Flaše kruže iz ruke u ruku, podjednako i među mladićima i među devojkama. Kada im ponestane pića, srednjoškolci odu do prve prodavnice ili trafike i tamo bez problema kupuju nove zalihe.

- A kako ja da znam ko je maloletan, vidiš da sve izgledaju kao da imaju dvadeset godina? - odgovorila je prodavačica reporteru „Blica" na pitanje zašto prodaje alkohol maloletnima.

Činjenica da su đaci celo jutro pili na trgu ispred škole njoj, navodno, nije bila dovoljna da posumnja u uzrast mušterija.

U Novom Sadu samo vikendom desetak maloletnih osoba, među kojima ima i dece od 10 godina, završe na ispiranju želuca zbog trovanja alkoholom. Na Klinici za socijalnu psihijatriju subotom i nedeljom bude urađeno pet do 10 detoksikacija, a ova brojka se znatno uvećava upravo sa završetkom nastave u školama.

- Istraživanje koje smo još pre dve godine sproveli među 400 učenika Karlovačke gimnazije pokazalo je da je već u prvoj godini 38 učenika pokazivalo zavisnost od alkohola. U trećoj godini školovanja broj je dostigao šokantnih 78 odsto - kaže Zoran Manojlović, predsednik kluba lečenih alkoholičara „Grbavica".

U istraživanju su koristili test za utvrđivanje alkoholizma od 21 pitanja, a svi ispitanici sa više od šest pozitivnih odgovora se smatraju zavisnicima. Osim rizika od fizičke i psihičke zavisnosti, upotreba alkohola kod maloletnih osoba može da izazove i fatalne posledice.

- U akutnom pijanstvu postoji i veliki rizik od povraćanja. Ako je osoba u tom momentu bez svesti, ishod može biti fatalan. Mešaju sve i svašta, piju jeftina pića i pre kupe alkohol nego hranu, što dodatno ugrožava organizam - kažu u Hitnoj pomoći, gde su ovakve intervencije sve češće. Da mladi često na ispiranje stižu u polukomatoznom stanju, potvrđuje i načelnik Klinike za socijalnu psihijatriju Nikola Vučković.

- Često se dešava da mlad čovek otrovan alkoholom bude ostavljen na ulici, a društvo se razbeži ne razmišljajući o tome da takvo stanje može da mu ugrozi disanje, da je možda povredio glavu ili dobio unutrašnje krvarenje. Po pravilu, većina maloletnika koji završe na ispiranju ne žele da se o tome obaveštavaju roditelji. Do klinike ili Hitne službe ih uglavnom dovedu manje pijani prijatelji koji izbegavaju da daju tačne ili daju lažne podatke da bi prikrili drugara. Ponekad se, međutim, dogodi da roditelji i sami dovedu decu na ispiranje - navodi on.

Takvo je iskustvo Novosađanina Svetislava K.

- Moj sin je nedavno 17. rođendan „proslavio" ispiranjem želuca. Bio sam šokiran kada sam ga ugledao obeznanjenog, zelenog u licu, kakvog su ga dva prijatelja dovukla kući. Lično sam ga odveo do Hitne. Verujem da će nakon ovog iskustva debelo razmisliti pre no što se ponovo uhvati za flašu - kaže on.

Ostavljen da se uguši

- Nedavno smo imali primer mladića od 16 godina bez svesti, suženih zenica, modrih prstiju i usana. Zbog akutnog pijanstva došlo je do klasičnog trovanja i nedostatka kiseonika - kažu u Hitnoj pomoći. Mladić je prethodne noći pio sa prijateljima koji su ga, ukomiranog od alkohola, doveli i ostavili samog kod kuće - navode u Hitnoj pomoći. Čista sreća je, prema rečima doktorke, što ga je njegova sestra tog jutra zatekla kako se guši, bez svesti i pozvala Hitnu pomoć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.