Izvor: Radio 021, 01.Jun.2020, 20:30

SZO: Korona prekinula lečenje dijabetičara i ljudi sa visokim pritiskom

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je tokom pandemije korona virusa lečenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara delimično ili potpuno prekinuto u oko polovini od 155 anketiranih zemalja.

U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u lečenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje bolesti.

"Mnogim ljudima koji boluju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lekovi koji su im potrebni, otkad je počela pandemija", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. Prema njegovim rečima, od vitalnog je značaja da zemlje obezbede te osnovne zdravstvene usluge i za vreme dok se bore protiv kovida-19.

Istraživanje je pokazalo da je 42 odsto zemalja prekinulo lečenje pacijenata obolelih od raka, a 31 odsto lečenje srčanih bolesnika.

U više od 90 odsto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je delimično ili u potpunosti preusmereno na lečenje obolelih od korona virusa.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Lečenje od COVID-19 kao 'globalno javno dobro'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2020, 14:28

Uprkos rastućem broju slučajeva, u svetu se sve više ublažavaju mere zaštite zbog pandemije korona virusa. Novi dokazi ukazuju na uticaj korona virusa na krvne sudove. Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je inicijativu koja ima za cilj da učini lekove i buduće vakcine protiv COVID-19...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.