SANU, KONUS i NSVO traže izmene Zakona o visokom obrazovanju

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU, KONUS i NSVO traže izmene Zakona o visokom obrazovanju

Konferencija univerziteta Srbije, Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Srpske akademije nauka i umetnosti, traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju.

Smatraju da nedavno usvojeni Zakon umanjuje dostignute autonomije obrazovnih ustanova, zbog čega traže ili da se postojeći zakon izmeni ili da se donese novi.

"To je posebno vidljivo u kontekstu formiranja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela sa izraženo pojačanim prisustvom predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delegiranih od strane struktura izvršne vlasti i smanjenjem predstavnika iz redova poslenika univerziteta", navedeno je u saopštenju upućenom Ministarstvu prosvete i ministru Mladenu Šarčeviću.

Time se relativizira i izvorna uloga ovih institucija i same potrebe njihovog postojanja. "U nacionalnom savetu, učešće predstavnika univerziteta smanjeno je sa 57 na 35 odsto, a u Upravnom odboru Nacionalnog akreditacionog tela od sedmoro članova, samo je jedan koga predlažu univerziteti", navedeno je u pismu.

Ocenjeno je da će se izglasana rešenja negativno odraziti i na ocenu ostvarenosti nivoa autonomije i akademskih sloboda koju će Evropska asocijacija univerziteta u narednom izveštaju dati univerzitetima u Srbiji.

"Suočeni sa stanjem koje uznemirava akademsku zajednicu, spremni smo da Vam ponudimo partnerstvo u prevazilaženju ove situacije. To bi podrazumevalo u razumnom roku početak zajedničkog rada na rešenjima, bilo kroz amandmanske intervencije kao privremeno rešenje, bilo kroz artikulisanje jednog novog i modernijeg zakona", navedeno je u pismu.

Pismo su potpisali predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, profesor Dejan Popović, predsednik Konferencije univerziteta Srbije i rektor Univerziteta u Beogradu, akademik Vladimir Bumbaširević i predsednik SANU Vladimir Kostić. Zakon o visokom obrazovanju Skupština Srbije usvojila je 27. septembra.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.