Izvor: Radio 021, 10.Maj.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD povećale carine na kinesku robu

Američke carine na uvoz iz Kine vredan 200 milijardi dolara povećane su jutros sa 10 na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga.

Vlada predsednika Donalda Trampa je povećanjem carina intenzivirala trgovinski rat s Kinom, za koju tvrdi da je prekršila obećanja data ranije tokom pregovora.

Kineska vlada je saopštila da će preduzeti "neophodne protivmere", ali nije iznela detalje eventualnog odgovora.

Kina je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ranije povećanje carina odgovorila sopstvenim carinama na 110 milijardi dolara američke robe, ali tu ima sve manje prostora za povećanje zbog trgovinskog disbalansa između dve zemlje. Kineska regulatorna tela su takođe počela da otežavaju poslovanje američkim kompanijama u Kini, usporavajući carinske preglede za njihovu robu i pooštravajući regulatorni nadzor.

Povećanje carina je stupilo na snagu iako su u Vašingtonu u toku razgovori dve strane. Ti razgovori će biti nastavljeni danas, pošto su juče završeni bez ikakvog nagoveštaja napretka.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.