Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskinje će moći da budu vozači kamiona, mornari, mašinovođe...

Ruskinje će ubuduće moći da rade kao vozači kamiona, mašinovođe i mornari, saopštilo je rusko ministarstvo za rad, nakon što je revidiralo spisak profesija koje su zabranjene za žene u Rusiji.

Prethodna lista sadržala je oko 400 zanimanja zabranjenih za žene, koja podrazumevaju težak rad ili su povezana sa opasnim uslovima rada, dok ih je sada oko 100. Ipak, ako poslodavac obezbedi sigurne uslove za rad, moguće je da zaposli žene.

"Ukinuli smo restrikcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za žene na sledećim poslovima: vozač teškog vozila i poljoprivrednih mašina kao što su kamioni, traktori, osim vozača građevinskih mašina kao što su buldožeri i slično", navelo je ministarstvo.

Žene će moći i da budu kapetani broda, ali i mornari, kao i mašinovođe u običnim i brzim vozovima, prenosi TASS.

Među profesijama koje ostaju zabranjene za žene su one vezane za hemijsku proizvodnju, rudarstvo, bušotine, obradu metala, poslove zavarivanja, proizvodnju nafte i gasa, industriju obojenih i neobojenih metala, elektronsku i radiotehničku proizvodnju, proizvodnju i održavanje aviona odnosno brodova...

Nova lista zabranjenih poslova za žene stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.