Izvor: Radio 021, 03.Dec.2020, 10:48

Rusi danas podnose zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji

Rusi će danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije dostaviti 20 doza svoje vakcine "Sputnjik V", pišu "Novosti".

Za američko-nemačku vakcinu Fajzera i Bionteka, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, juče predata dokumentacija za registraciju u našoj zemlji.

Time oba ponuđača ispunjavaju ono što su u utorak dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić, da Srbija što pre obezbedi sigurnu i efikasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vakcinu.

U Agenciji kažu da će svi postupci oko kontrole i registracije potencijalne vakcine za kovid biti sprovedeni u najkraćem roku, jer su sve pripreme za to već završene.

Otvorena je i mogućnost zajedničke rusko-srpske proizvodnje "Sputnjik V", o čemu je Brnabić razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine, navode Novosti.

Obe vakcine koje bismo mogli da dobijemo za vakcinaciju zdravstvenih radnika možda i pre Nove godine, već počinju masovno da se primenjuju - "Fajzer/Biontekova" u Velikoj Britaniji od početka sledeće nedelje, kada bi trebalo da počne i zaštita istočnim konkurentskim cepivom u Rusiji, čiji je predsednik Vladimir Putin juče najavio masovnu vakcinaciju.

Zelić: Agencija temeljno i vrlo rigorozno proverava vakcinu

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da stručnjaci u Agenciji već procenjuju dokumentaciju koju su u sredu predale kompanije "Fajzer" i "Biontek" za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, objavio je danas RTS.

On je rekao da će stručnjaci kao i za svaki drugi lek, vrlo rigirizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito one koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

"Mi kao regulator moramo da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li zaista ima osobine koje su navedene", istakao je Zelić, dodajući da je Svetska zdravstvena organizacija svrstala srpsku Agenciju među 50 najrigoroznijih autoriteta u svetu.

On je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo imati nekoliko vakcina, a da će dokumentacija za svaku vakcinu biti kritički proverena.

Autor: Novosti, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Dragan Popadić: Lekari i struka kompromitovani, građani ne znaju kome da veruju o vakcinama

Izvor: VOA, 03.Dec.2020

Iako je početkom godine to delovalo gotovo nemoguće, vakcina protiv koronavirusa je spremna. Ne samo jedna, već mnogi u svetu javljuju da su napravili vakcinu, a prva je sa zahtevom za registraciju u Srbiji stigla Fajzer/Biontek vakcina. Kako za Glas Amerike kaže virusolog u penziji Ana Gligić,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.