Ruma: Osuđenici kose travu zbog  zabrane zapošljavanja

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2016, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruma: Osuđenici kose travu zbog zabrane zapošljavanja

Na održavanju zelenih površina u Rumi radi osam zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Zbog Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, JP "Komunalac", kojem nedostaje radnika, odlučio je da ostvari saradnju sa KPZ Sremska Mitrovica, pa dobrovoljci osuđenici, svakog radnog dana sade cveće, kose travu...

- Oni su kod nas prošli obuku o zaštiti na radu. "Komunalac" im je obezbedio zaštitna odela kao i ostalim radnicima koji su u stalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radnom odnosu. Za ovih deset dana, koliko rade, iskustva su pozitivna, uklopili su se zajedno sa našim radnicima i bilo ko da prođe ne bi nikad rekao da su to ljudi koji su došli iz KPZ - kaže Željko Došen, pomoćnik direktora JP “Komunalac”.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić naglašava da su na poslovima angažovani osuđenici koji ne izdržavaju kaznu zatvora za teška krivična dela.

- To su osuđenici koji inače odlaze kući na vikende, posećuju grad i bez zloupotrebe koriste takve pogodnosti. Postoji služba koja vodi računa o tome koja ih prati, sagledava i daje mišljenje o tome da li su podobni za rad ili ne. Svakom treba dati šansu. Kod nas se greške ne praštaju i oni su toga svesni. Imamo potpuno jasno definisana pravila koja se strogo poštuju - pojasnio je Alimpić.

Na osuđenike koji rade, primenjuju se sve odredbe Zakona o radu, što znači da su plaćeni, imaju pravo na godišnji odmor i bolovanje.

- Njihov motiv je da se što pre vrate u društvo. Ne postoji bolji način da ih društvo prizna, nego da svojim radom pokažu da su se resocijalizovali i vratili normalnim ljudskim tokovima - smatra Alimpić.

Jedan od osuđenika koji radi na održavanju zelenih površina je Jovan Glišić, koji napominje da mu ovaj rad mnogo znači, prvenstveno zato što provodi vreme van Zavoda, može da se druži sa ljudima i rehabilituje što i jeste funkcija kazne.

- Stičemo i radnu naviku, što pomaže kako se ne bismo vraćali lošim navikama koje smo imali napolju - ukazuje dvadesetdvogodišnji Glišić.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.