Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rotari klub nagradio talentovane učenike Karlovačke gimnazije, nastavlja se akcija za Volnijev herbarijum

Četvoro talentovanih učenika Karlovačke gimnazije nagrađeno je sa 100.000 dinara, koje su prikupili sva četiri novosadska Rotari kluba.

Novac je prikupljen u okviru manifestacije "Novosadsko Rotari veče" koje je organizovano u Karlovačkoj gimnaziji, dok je nagrada za talentovane učenike deo tradicionalne godišnje akcije Rotari kluba "Novi Sad-Dunav".

Između ostalog, Rotarijanci su najavili i nastavak projekta pomoći konzervaciji i digitalizaciji Volnijevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << herbarijuma, o kojem je 021.rs već pisao.

Nekadašnji profesor Karlovačke gimnazije Andrija Volni započeo je stvaranje herbarijuma krajem 18. veka zajedno sa svojim učenicima, a potom i saradnicima. Ideja o digitalizaciji jedinstvenog herbarijuma javila se pre nekoliko godina.  Osim digitalizacije, herbarijum će se i konzervirati tako da će se stvoriti uslovi da bude sačuvan i u narednih 300 godina.

Zanimljivo je da je Volni, zajedno sa svojim saradnicima, zapisivao i namenu prikupljenog materijala, odnosno koje biljke su se koristile za lečenje, a koje za obradu materijala, tekstila.

Prilikom svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji obeležena je i 70. godišnjica od usvajanja Unviverzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.