Rokerska fešta za Dan oslobođenja grada

Izvor: 24sata, 22.Okt.2014, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rokerska fešta za Dan oslobođenja grada

Novi Sad će sutra celodnevnom veštom proslaviti 23. oktobar - Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, odnosno 70 godina pobede nad fašizmom. Kulminacija proslave biće veliki rok koncert na Trgu slobode, a nastupiće novosadski bendovi Ateist rep, Azil 5, Branimir i neprijatelji, Šinobusi i Kilo kilo banda.

SLOBODA - To su bili najstrašniji dani u istoriji grada. Tokom Drugog svetskog rata oko 26.000 ljudi moralo je da napusti Novi Sad, a oko 6.000 stanovnika je izgubilo >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << život u logorima, stratištima i kao pripadnici NOB-a - kaže Predrag Đurđev, direktor Istorijskog arhiva.

Na Trgu slobode od 12 sati počinje i program “Vek ratova i stradanja” koji je namenjen deci i mladima, dok će sat kasnije u Gradskoj kući biti svečano uručena Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

Uvod u sutrašnje slavlje biće i današnje predavanje u Novosadskom klubu “Oktobarski dani 1944” koje će voditi Mita Bugarski, čovek koji je sa svojom izvidnicom prvi ušao u okupirani Novi Sad. Noć uoči oslobođenja grada od fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu, Bugarski je predvodio četu od 11 partizana među kojima su bile četiri devojke.

Žurka na Trgu počinje u 20 sati | Foto: N. Mihajlović

Iako se pretpostavljalo da okupatori beže, neizvesnost je bila ogromna, ali Bugarski kaže da se “nikako nije mogao dozvoliti kukavičluk”, kada su pored njega koračale hrabre devojčice od svega petnaestak godina”.

Žurka na Trgu počinje u 20 sati | Foto: N. Mihajlović

- Preko Rimskih šančeva ušli smo u grad. Prvo smo naleteli na mađarsku zaštitnicu sa kojom smo ušli u sukob. Naši mitraljezi sa desne strane utišali su njihovu vatru. Ležala su dva vojnika, ali nismo imali vremena da vidimo šta je s njima. Ni danas ne znam da li su ostali živi ili ne – seća se Bugarski.

Grad je bio u mrklom mraku i mrtvoj tišini. Tek po koja lampa otkrivala je oči radoznalih Novosađana koji su posmatrali čija to vojska ulazi u grad. Kisačkom ulicom gazili su do centra. Tamo je već bilo jasno da su bez velikih borbi stigli do cilja, a kod Crkve imena Marijinog dočekalo ih je nekoliko uglednih građana i slavlje je moglo da počne.

Satnica proslave

Šta - Gde - Kad


Polaganje venaca - Čenej - 9

Svečana akademija - Dom Vojske - 11

Izložba fotografija oslobođenja grada - Trg slobode - 12

“Vek ratova vek stradanja” - Trg slobode - 12

Uručenje Oktobarske nagrade i Novembarske povelje - Gradska kuća- 13

Rok koncert - Trg slobode - 20

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.