Izvor: Radio 021, 28.Sep.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za prijavu filmova na "Filmski front" produžen do 30. septembra

Rok za prijavu filmova na 17. Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front" produžen je do 30. septembra.

Uslovi su:

- Maksimalna dužina filma 30 minuta

- Film mora biti produciran tokom ove ili prošle godine

- Festival prima eksperimentalne, igrane, animirane i dokumentarne filmove

Kao na svakom dosadašnjem izdanju Festivala, prema rečima selektora, reditelja Filipa Markovinovića, granice se i ove godine pomeraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << još malo.

"Ove godine tražili smo filmove koji provociraju, donose novine i eksperimentišu. Trenutno je još uvek konkurs u toku, proces selekcije traje, tako da je još rano da donesem zaključak da li smo takve filmove i dobili, ali ono što sam za sada pregledao obećava. Odziv je kao i prethodne dve godine, stiglo je oko 1.000 radova iz svih krajeva sveta. U tom smislu selekcija će i ove godine biti dobar presek globalnih trendova u kinematografiji, a biće zanimljivo videti kako se slične teme prelamaju kroz različite kulture", kaže Markovinović.

Pre samog Festivala, od 1. oktobra, kao novina, kreću i filmske radionice.

"Filmske radionice smo imali i ranijih godina, ali tokom trajanja Festivala. Zbog velikog interesovanja shvatili smo da je potrebno da proširimo spektar tema kojima se bavimo, ali i trajanje radionica. Raspisali smo stoga konkurs i doveli odlične predavače. Imamo radionice filmske kamere koje vodi Aleksa Ramadanović, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i direktor fotografije na više igranih filmova, zatim radionice filmske kritike gde je mentorka Neda Gojković, dramaturškinja iz Beograda, autorka više nagrađivanih pozorišnih tekstova i filmskih scenarija, kao i radionice filmske produkcije koje ja vodim. Uz to imamo i radionice filmskog scenarija i režije koje u prvom delu vodi Katarina Todorović, profesorka filmskog scenarija na odseku za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, a u drugom Filip Markovinović, filmski i pozorišni reditelj", objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front" održaće se od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.



Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.