Izvor: Radio 021, 23.Jul.2019, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodni stereotipi i marketing - zabranjena reklama „Vaša žena je vrela“

Stručnjaci kažu da ovakva vrsta oglašavanja „liči na nešto iz pedesetih".

BBCReklamu je osmislio Li Dejvis, vlasnika Not džast kuling kompanije

Parola koju su Britanci smatrali neprimerenom za gradske autobuse, pojavila se na bilbordima.

Reklamni slogan kompanije za rashladne uređaje - koji akademska zajednica ocenjuje kao „očigledno seksistički"- glasi „Vaša žena je vrela, bolje da popravite klima uređaj".

Ova reklama trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je da se pojavi na sedam autobusa u britanskom gradu Notingemu. Međutim, kompanija Adverta koja upravlja prostorom za oglašavanje u gradskom prevozu, to je zabranila jer slogan smatra uvredljivim.

Li Dejvis koji je osmislio reklamni slogan, kaže da je reč o „bezazlenoj zabavi".

Profesorka Keri Pečer, direktorka Centra za decu, mlade i porodicu u Notingemu, rekla je da reklama „liči na nešto iz pedesetih godina" i tražila da se ukloni.

Silikoni u grudima: Žene moraju da znaju šta sve može da im se desi Burkini protest muslimanki na bazenu u Grenoblu „Šta dokazuje čaršav posle prve bračne noći“: Kako prastari običaji i dalje progone žene

„Da imam malu decu, ne bih želela da prolaze tuda na putu do škole zbog društvene poruke koja im se šalje ovom reklamom", rekla je.

„Sublimirana poruka je da je u redu komentarisati ženska tela, i da je u redu to raditi kao su žene u posedu nekog drugog - Vaša žena".

Ona dodaje da ova reklama poručuje i da je muškarac zadužen za popravku klima uređaja.

Novo pravilo koje zabranjuje rodne stereotipe u reklamama u Britaniji, stupilo je na snagu prošlog meseca.

„Ne želim da demonizujem kompaniju ili vlasnika, ali ovo je glupa reklama i treba je skinuti", kaže Pečer.

PA MediaBilbord s porukom „Da li je Vaše telo spremno za plažu?" mogao bi da bude zabranjen u Britaniji u skladu sa odlukom o rodnim stereotipima

„Nisam imao nameru nikoga da uvredim", rekao je autor reklame.

„Video sam sličnu reklamu u Americi i pomislio sam zašto ne. Teško je reklamirati klima uređaje".

Kaže da je ideju razradio sa inženjerima koji su muškarci, ali da je za savet pitao i majku i suprugu i da su se one složile.

„Žena zna kakav sam", dodaje.

„Ona misli da je to zabavno, jer zna moj smisao za humor".

„Nije baš prikladno"

Bilbord se nalazi naspram prodavnice sa školskim uniformama, a zaposleni nisu oduševljeni reklamom.

„Zaista je malo seksistička. Liči na one reklame iz sedamdesetih i osamdesetih kada su devojke reklamirale automobile", kaže Alison Maršal.

„Staromodna je. Da su bilbord postavili pre 20 godina, možda bi bilo prikladno, sad nije", dodaje.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.