Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji odgovaraju zbog nasilja u školi

NOVI SAD - Donošenje kodeksa ponašanja učenika pomogao bi u prevenciji nasilja u školskim klupama, zaključili su na jučerašnjem sastanku direktori osnovnih škola i gradska ministarka za obrazovanje Ksenije Popović. Uvođenje ovog akta, uz podršku đačkih parlamenata i saveta roditelja, primoralo bi i očeve i majke da snose moralne obaveze prilikom kažnjavanja učenika zbog nedoličnog ponašanja u školi. Sličan sastanak uskoro će održati i Aktiv direktora srednjih škola, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je vršnjačko nasilje sve češća pojava.



Ako ovaj predlog prihvate školski odbori i nastavnička veća, on bi mogao da za par nedelja zaživi u svim novosadskim osnovnim školama. S obzirom na to da su Zakonom o obrazovanju ovlašćenja nastavničkih veća prilikom kažnjavanja problematičnih učenika svedena na minimum, razgovor je, kaže predsednik Aktiva direktora Svetozar Kozarov, jedino oružje koje im preostaje.

- Moramo ubediti i učenike i roditelje da učestvuju u tome. Đački parlament omogućuje deci da sama predlože norme po kojima bi se ovaj problem rešavao, a roditelji bi delili odgovornost pri sankcionisanju problematičnog ponašanja - rekao je Kozarov.

On je napomenuo da je evidentiranje problematičnih đaka samo jedan od principa kojim se može preventivno reagovati na nasilje.

- U svakoj školi postoji onaj mali broj dece problematičnog ponašanja, što učestvuju u tučama, organizuju sačekuše i agresivno se ponašaju prema ostalim učenicima. Osim stalnih opomena, nastavničko veće nema ovlašćenja da takvo ponašanje kažnjava, osim ocenom iz vladanja. Ali, ocena iz vladanja ne utiče na prosek, pa je ova sankcija neprimerena i nedelotvorna - rekao je Kozarov, napominjući da među problematičnim osnovcima ima sve više devojčica. Kako ne bi škola bila jedina koja je odgovorna za ovakvo ponašanje učenika, Kozarov insistira i na odgovornosti roditelja. Kao direktor škole „Sveti Sava" u Rumenki, on je evidentirao problematične učenike, a zatim obavezao njihove roditelje da dolaze u školu najmanje dvaput mesečno na razgovor. Pored toga, roditelji su obavezani da lično odgovaraju za sadržaj školske torbe učenika ili da daju dozvolu razrednom starešini da ih svakodnevno pregleda. Takođe, problematična deca u školi „Sveti Sava" su pod stalnom kontrolom školskih psihologa koji prate njihov rad i razgovaraju sa roditeljima. U ovoj ustanovi očekuju da će se prvi rezultati novih mera videti za dva-tri meseca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.