Roditelji navodno nestalih beba traže leks specijalis

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji navodno nestalih beba traže leks specijalis

"Problem nestalih beba u Srbiji može se rešiti donošenjem leks specijalisa", kažu predstavnici tri udruženja, koji su danas zatražili od vlade i premijerke Ane Brnabić da se iz skupštinske procedure povuče sadašnji Predlog zakona o statusu novorođenih beba koji su nazvali "sramnim" i "faličnim".

Predstavnici udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije", "Roditelji nestalih beba Vojvodine" i "Beogradske grupe roditelja nestalih beba" poručili su da se afera "nestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << beba" u Srbiji može razrešiti donošenjem zakona od opšteg interesa - leks specijalis, koji bi se odnosio i na usvojenu decu.

Kako su naveli, jedna od glavnih zamerki na predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri je što roditelji moraju da dokažu da im je dete nestalo tako što će sami sprovesti istragu i dostaviti dokaze sudu, u vanparničnom postupku. U zajedničkom zahtevu naveli su da novi zakon treba da predvidi istragu o svakom pojedinačnom slučaju, kao i da se uvede besplatno dobijanje dokumentacije od svih ustanova, pre svega bolnica i matičnih službi.

Udruženja se, takođe, zalažu za javno uvođenje DNK profila dece i roditelja u okviru Zakona o nacionalnom DNK registru.

Predstavnica "Beogradske grupe roditelja nestalih beba Srbije" Mirjana Novokmet rekla je da ne postoji dijalog države i roditelja i da su se udruženja nekoliko puta pisanim putem obraćala Komisiji za nestale bebe koju je Vlada Srbije formirala u martu ove godine.

- Pitali smo Komisiju da li je cilj utvrđivanje istine o svakom pojedinačnom slučaju, gde su naša deca, da li će se raditi DNK analiza. Pitali smo koje će propise Komisija primenjivati u zastarelim slučajevima s obzirom da smo svi dobijali odbijenice da su naši slučajevi zastareli - izjavila je Novokmet.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.