Izvor: Radio 021, 30.Okt.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodenov "Mislilac" provešće godinu dana u Luvru Abu Dabi

Rodenov "Mislilac", jedna od najpoznatijih skulptura svih vremena, provešće godinu dana u novom domu, u Luvru Abu Dabi.

Bronzana skulptura Mislioca, koju će Muzej "Roden" u Parizu pozajmiti na godinu dana Luvru Abu Dabi, jedna je od originalnih odlivaka koje je napravio Ogist Roden, negde između 1881. i 1882. godine.

"Sama skulptura je veličanstvena i izuzetno moćna", smatra Suraja Nujaim, kustoskinja zadužena za kolekcije u Muzeju u glavnom gradu Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Arapskih Emirata. "Roden je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih umetnika, tako da smo zaista morali da ga imamo u Luvru u Abu Dabiju", kaže Suraja.

Roden je izvršio revoluciju u skulpturi korišćenjem slobode forme koja je do tada bila nepoznata. Umeo je da izvaja i realistične skulpture, poput Mislioca, ali i da predstavi senzualnost koja je šokirala savremenike. Trudio se da njegove figure izražavaju emociju svim delovima tela.

Muzej Luvr u Abu Dabiju poseduje već nekoliko Rodenovih dela, što pozajmljenih, što kao deo stalne kolekcije.

Autor: Tanjug, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.