Izvor: Radio 021, 26.Jan.2020, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot se izgubio na Marsu

Robot "Kjuriositi", koji voza Marsom, izgubio je orijentaciju i jedno vreme stajao je u mestu, ali je nastavio da šalje podatke sa "crvene planete", saopštila je NASA.

Tehnologija je omogućila razvoj navigacije koja u svakom trenutku govori gde se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste i roboti i sonde koji istražuju svemir.

Ali, kao što se i ljudima na Zemlji dogodi da povremeno zalutaju, tako se i robot na Marsu - izgubio, objašnjavaju naučnici. Tokom obavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svojih poslova, "Kjuriositi" je izgubio orijentaciju. Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni on nije mogao da donese tačne i sigurne odluke.

"Zbog toga je prestao da se kreće, stao je u mestu dok se ponovo ne snađe", zapisala je na službenom blogu geološkinja sa Univerziteta Kalifornija Daun Samner.

To ne znači da je "Kjuriositi" prestao da radi ili da je izgubljen. Nastavio je da šalje podatke naučnicima, koji su na osnovu onoga što je poslao napravili plan kako da ga vrate na pravi put.

Tako su inženjeri NASA-e napravili program koji će "Kjuriositiju" reći gde se tačno nalazi i pomoći mu da nastavi sa svojom misijom.

Kako je izvestila NASA, "Kjuriositi" sada ponovo može da istražuje Mars.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.