Rizikuju život da bi zauzeli mesto u vozu

Izvor: Novine novosadske, 02.Mar.2013, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizikuju život da bi zauzeli mesto u vozu

690091-17Zbog gužvi u vozovima, Novosađani često rizikuju život prelazeći prugu neposredno pre nego što voz uđe u stanicu, samo da bi što pre utrčali u kupe i zauzeli mesto za sedenje. Iako na peronima postoji linija koja ograničava koliko se građani mogu približiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << pruzi i strogo je zabranjeno silaziti na šine, građani to uglavnom ne poštuju.
Filip Petronijević jedan je od studenata koji kući ide vozom i, iako svestan da rizikuje, redovno prelazi prugu jer mu je, kako kaže, naporno da stoji ceo put.
- Imamo razrađenu taktiku. Svoje torbe ostavim drugu da ih on unosi jer ne mora da žuri, a sebe tako oslobodim tereta. Za to vreme uđem u voz sa druge strane i obezbedim mesto obojici dok još svi putnici nisu ni izašli – priča Filip.

Na Železničkoj stanici u Novom Sadu kažu da nemaju mehanizme kako da zabrane građanima da ovo rade, iako na peronu postoje vidne oznake koje ih opominju dokle smeju da idu. Pričaju da im nedostaje neka fizička prepreka koja bi građane sputavala da ovako postupaju.
- Ovo je veoma opasno. Voz ide velikom brzinom, nemoguće je da naglo zakočiti. Građani pretrčavaju prugu i krenu da se penju još dok voz nije ni potpuno stao. Uz to, kad se penju s druge strane, stepenice su visoko, pa mogu da padnu. Prepušteno nam je da se sami borimo s njima – kaže Ranko Vukobrat, šef sekcije za infrastrukturu čvora Novi Sad.

On napominje da Novi Sad nije usamljen primer. Isto se dešava na većini stanica, samo je na malim još veći problem jer ima dosta putnika, a radi samo jedna osoba.
Srećom, ima i putnika koji ovo nikada ne bi uradili.
- Jasno je koliko je ovakvo ponašanje rizično. Zamislite da sa decom stojim uz ivicu perona ili još gore pređem prugu. Pored toga što dajem loš primer rizikujem svoj i njihov život – priča Milica Varga iz Sombora i dodaje da bi građane koji ovo čine trebalo kažnjavati.




Izvor: 24sata (tekst i foto)

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.