Rijad preti povodom rezolucije o Jemenu

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2017, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijad preti povodom rezolucije o Jemenu

Saudijska Arabija je zapretila drugim zemljama povodom predložene rezolucije u UN kojom bi bilo omogućeno slanje međunarodnih i nezavisnih istražitelja u Jemen.

Upućeno pismo pokazuje da je Rijad upozorio da bi usvajanje rezolucije koju su predložile Kanada i Holandija moglo negativno da utiče na trgovinske i diplomatske veze sa Saudijskom Arabijom. Saudijska Arabija i druge arapske države se zalažu za rezoluciju koja bi podržala unutrašnju istragu vlade koju podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rijad.

Dvoje zapadnih diplomata je potvrdilo da su njihove zemlje dobile saudijsko pismo, dok je saudijski ambasador u Ženevi rekao da ne zna za njegovo postojanje.

U Jemenu ratuju međunarodno priznata vlada i šiitski pobunjenici - saveznici bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, kojeg podržava Iran. Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika. Ta koalicija podržava predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.