Rigorozna kontrola proizvodnje GMO soje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rigorozna kontrola proizvodnje GMO soje

NOVI SAD -

Prema rezultatima kontrole Generalnog inspektorata ministarstva za poljoprivredu, manje od jedan odsto površina pod sojom je genetski modifikovano.

I tako male površine kvare nam reputaciju zemlje u kojoj je strogo zabranjeno komercijalno gajenje transgenih biljaka.

Prilog novinara Radio Novog Sada Đorđa Simovića.

Inspektori su u prethodna dva meseca kontrolisali parcele pod sojom u Mačvanskom, Zapadnobačkom, Južnobačkom, Sremskom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okrugu Grada Beograda jer je u prethodnim godinama u tim delovima pronađeno najviše parcela pod genetski modifikovanom sojom. Oni su izdali 78 rešenja o uništavanju tih useva, a protiv odgovornih su podnete prekršajne prijave, u skladu sa Zakonom o genetički modifikovanim organizmima. Ako vlasnici ne unište sporne useve, protiv njih će biti podnete i krivične prijave.

Direktor Generalnog inspektorata ministarstva za poljoprivredu Dušan Pajkić tvrdi da je njihova rigorozna kontrola na graničnim prelazima doprinela da se površine pod GMO sojom kod nas svedu na najmanju moguću meru.

Pajkić kaže da ekonomski motivi navode poljoprivrednike da gaje genetski modifikovanu soju pošto su troškovi proizvodnje tih biljaka manji a profit je veći.

U Ministarstvu za poljoprivredu kažu da će akcije kontrole i uništavanja genetski modifikovane soje biti nastavljene do žetve i apeluju na poljoprivrednike da u svojoj proizvodnji koriste deklarisan i sertifikovan semenski materijal.

Informacije o postojanju transgenih useva soje, pa makar i u malim količinama, kod kupaca u Evropskoj uniji, dovode pod sumnju ostalu nemodifikovanu soju proizvedenu u Srbiji za kojom postoji značajna tražnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.