Izvor: Radio 021, 10.Jan.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor: Solidarnu pomoć dobilo i rukovodstvo "Srem gasa"

Javno preduzeće "Srem gas" iz Sremske Mitrovice isplatilo je svim zaposlenima, uključujući i rukovodstvu, solidarnu pomoć u iznosu od po 22.620 dinara, utvrdio je Državni revizor.

Solidarna pomoć isplaćena je zbog "ublažavanja nepovoljnog materijalnog stanja", ali bez jasno definisanih uslova za dodelu na osnovu kojih bi se utvrdilo pravo zaposlenih na takvu vrstu pomoći pa, po zaključku revizora, "postoji mogućnost da je ova vrsta pomoći dodeljena i zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji nisu u nepovoljnom položaju".

Solidarna pomoć u ukupnom iznosu od 746 hiljada dinara podeljena je svakom od 33 zaposlena (22.620 dinara), uključujući i rukovodstvu, prema odluci direktora bez jasno definisanog kriterijuma.

Obračun zarada, naknada i ostalih primanja zaposlenih vršio se na osnovu kolektivnog ugovora kod poslodavca i Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, koji donosi direktor preduzeća, a na koji saglasnost daje osnivač, odnosno Grad. Ovaj pravilnik stavlja kontrolu nad obračunom i isplatom zarada u ruke direktora preduzeća, bez obzira na radni učinak, osnovnu zaradu i stav osnivača.

Državni revizor otkrio je brojne druge nepravilnosti za 2017. godinu koje se uglavnom odnose na knjiženje i koje rezultiraju nerealnim finansijskim izveštajima.

Tako je "Srem gas" uslugu izgradnje gasnih priključaka naplaćivao po osnovu Odluke koju je usvojio, a da na nju osnivač, odnosno Grad Sremska Mitrovica, nije dao saglasnost. Ostvarujući prihod od izgradnje priključaka na ovaj način ovo javno preduzeće moglo je da naškodi interesu građana.

Prema mišljenju revizora, izuzev ovih nekoliko slučajeva na koje je preduzeću skrenuta pažnja, transakcije, odluke i i aktivnosti JP "Srem gas" u 2017. godini su izvršene u skladu sa zakonom.

Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.