Rende traži zabranu predstave

Izvor: B92, 02.Okt.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rende" traži zabranu predstave

Predstava "KNKNPNKN" reditelja Žanka Tomića u izvođenju Trupe Jorik iz Novog Sada, skinuta je 23. septembra 2010. sa repertoara Ateljea 212, pre nego što je i ugledala svetlost dana, na daskama ove kuće, saznaje „Politika”.

Premijera predstave (koja je nastala 2008. godine i bila je prvobitno u produkciji Belef centra) bila je planirana za 16. oktobar. Međutim, prema rečima Žanka Tomića, uz sve dobre namere prema predstavi, Kokan Mladenović, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ateljea 212, odlučio se na ovaj potez pošto je zvanično obavešten da je predstava u sporu pred Privrednim sudom u Beogradu, da je izdavačka kuća „Rende” tužila Belef centar oko autorskih prava.

„Rende”, naime, tvrdi da su tekstovi iz „Leksikona JU mitologije”, čiji je ova kuća izdavač i na koje ima autorska prava, neovlašćeno korišćeni u predstavi, uz istaknut zahtev za zabranu njenog javnog izvođenja.

"Od tridesetak pesama, pojmova, biografija, ličnosti koji čine osnovni tekstualni sloj predstave KNKNPNKN, moj saradnik na dramatizaciji, pozorišni reditelj Ninoslav Šćepanović, za samo pet je našao građu u „Leksikonu JU mitologije”," kaže Tomić, ističući da za tužbu i ceo proces, koji je još uvek u toku, nema zakonskih osnova.

"U delikatnoj smo situaciji budući da je reč o sporu pred Privrednim sudom koji, kao što znamo, kada je reč o autorskim pravima može da traje i deset godina. Pošto naše institucije kulture iz opreza izbegavaju da ulaze u produkciju, ili da imaju bilo šta sa predstavama koje su pod sporom, mi nismo u mogućnosti da igramo delo KNKNPNKN," kaže Žanko Tomić, reditelj sporne predstave i dodaje:

"Do sada se nisam oglašavao tim povodom jer je taj proces evidentno bespredmetan, o čemu postoje jasni dokazi. Međutim, sada sam morao da istupim pred javnošću iz proste činjenice jer je predstava KNKNPNKN, nastala pre dve godine, na izvestan način anticipirala temu koja je trenutno dominantna ne samo u Ateljeu 212, koji i najkonkretnije aktuelnu sezonu posvećuje bivšoj Jugoslaviji."

Reagujući na sporni slučaj u vezi sa svojom predstavom KNKNPNKN, reditelj Tomić izražava žaljenje što upravo u ovoj sezoni, iako su pozvani od strane Ateljea 212, nisu u mogućnosti da izvedu predstavu zbog toga što se zloupotrebljava opšte pravo na tužbu i što činjenica da svako može da tuži svakoga, onemogućava slobodu umetničkog izražavanja.

"Pošto po zakonu o autorskim pravima u članu koji se odnosi na kolektivna dela (zbirke, antologije,leksikoni), jasno stoji da priređivač i izdavač nemaju nikakva prava nad pojedinačnim delima koji čine kolektivno delo, mi smo se obratili izvornim autorima članaka (Dejan Novačić, Goran Tarlać, Igor Gajić, Vladimir Stakić i Dean Mileta) i dobili saglasnost da njihove tekstove koristimo u sklopu pomenute predstave.Dokazi o tome postoje i biće podneti sudu. Slađana Novaković, direktorka „Rendea”, na sudu je, međutim, rekla da sa autorima ima ugovore o prenosu prava na isključivo korišćenje ovih dela, doduše usmeno. Ovim je Slađana Novaković svesno obmanula sud jer petorica autora tako nešto ni na koji način nisu učinili, tj. nisu se odrekli svog autorstva u korist „Rendea” niti gospođice Novaković lično, niti bilo koga, o čemu takođe postoje dokazi i izjave. Dakle, Slađana Novaković zabranjuje predstavu u ime autora bez njihovog odobrenja i znanja, a koji su dali saglasnost da se koriste njihovi tekstovi u sklopu naše predstave, i još polaže prava na njihovu neotuđivu autorsku svojinu tražeći za sebe pola miliona dinara odštete" – tvrdi Tomić, dodajući da "Novakovićeva najverovatnije zna da proces ne može da dobije, ali i da će kampanjom u medijima oko ovog spora dobiti publicitet i poboljšati prodaju Leksikona," kaže Tomić i dodaje:

"Znači potpuno neosnovano neko, u ime prerogativa tuđeg autorstva, suprotno saglasnosti i bez znanja tih ljudi, uspostavlja administrativnu zabranu te predstave i njeno neigranje, a da nema nikakav povod za to, imajući u vidu da je predstavu finansirao i platio grad Beograd preko Sekretarijata za kulturu, kroz Belef. A s obzirom na to da predstavu KNKNPNKN već dve godine ne igramo i da taj proces traje toliko dugo, ovo ostvarenje Beograđani neće moći da vide, a da za to ne postoji nijedan valjani razlog," kategoričan je Žanko Tomić.

"Predstava se i te kako uklapa u predstojeću sezonu Ateljea 212, koja nosi naziv „Eks ili Nekst Jugoslavija”. Radi se o odličnoj predstavi i moja je velika želja da ona bude odigrana na Velikoj sceni jer na najbolji način predstavlja raznolikost, duhovitost i emocionalnost bivšeg vremena. Nadam se da će spor koji je nastao biti što pre razrešen i da ćemo je videti na sceni našeg pozorišta," rekao je Kokan Mladenović, upravnik Ateljea 212.

Slađana Novaković, direktorka kuće „Rende”, nije želela da komentariše navode Tomića.

"Ne bih volela da komentarišem ništa pošto je spor u toku, a gospodin Tomić ima pravo na svoje mišljenje. Poslednju reč daće sud," rekla je kratko Novakovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.