Izvor: Radio 021, 14.Sep.2019, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektorski kolegijum: Grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata

Tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu, 13. septembra u zgradu Rektorata je, pored zvanica, ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana na proslavu, saopštio je Rektorski kolegijum Univerziteta.

Nakon Svečane akademije jedna grupa lica koja je sebe deklarisala kao studenti iz Pokreta "1 od 5 miliona", ušla je sa transparentima na koktel u dvorište Rektorata. U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fizičkog obračuna, navodi se dalje u saopštenju Kolegijuma.

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, kao jedini legitimni predstavnik studenata, pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta, saopštavaju iz Kolegijuma.

Kako je dalje navedeno, u kasnim popodnevnim časovima druga grupa je napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

U zgradi su ostala dva radnika stalno angažovana na poslovima obezbeđenja Rektorata i petnaestak lica iz Pokreta "1 od 5 miliona". Tokom današnjeg dana došlo je do kršenja dogovora i postavljanja novih uslova boravka u zgradi od strane lica koja borave u njoj, kažu iz Kolegijuma.

"Bezbedonosne kamere u Rektoratu su pokrili, čime je onemogućena redovna kontrola bezbednosti Zdanja, postavili su prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade", rečeno je u saopštenju.

Kako je dalje navedeno Rektorski kolegijum ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

"Mišljenja smo da ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere", poručuju iz Kolegijuma.f

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.