Izvor: Radio 021, 18.Avg.2020, 20:55

Rektor UNS o ispadanju sa Šangajske liste: Napredovali smo, ali su drugi napredovali više

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić izjavio je da to što je novosadski univerzitet ispao sa Šangajske liste nije posledica pada kvaliteta, "već su drugi napredovali više i brže".

"Naprotiv, novosadski univerzitet je za poslednjih godinu dana značajno napredovao, ali su drugi napredovali više i brže", naveo je Jakšić.

Univerzitet u Novom Sadu prethodne dve godine je zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta, dok se ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije našao na prestižnoj listi.

Rektor navodi da su razočarani ovogodišnjim plasmanom jer je razloga za optimizam bilo.

"Prema javno dostupnim bazama Web of Science, Univerzitet u Novom Sadu u prethodnih pet godina beleži konstantan porast broja objavljenih radova u prestižnim naučnim časopisima. U 2019. godini se broj radova povećao u odnosu na 2018. godinu za 11 odsto. Po prvi put imamo rad jednog profesora sa Univerziteta u Novom Sadu, koji je objavljen u naučnom časopisu Nature, koji se posebno vrednuje prilikom rangiranja na Šangajskoj listi. Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno ni za zadržavanje postojeće pozicije. To znači da Univerzitet u Novom Sadu napreduje, ali da drugi napreduju brže od nas", rekao je Jakšić.

Podsetimo da je univerzitet u Beogradu ove godine zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta i tako zadržao prošlogodišnju poziciju. UB je najbolje bio rangiran 2017. godine.

Univerzitet u Novom Sadu je na ovoj listi prošle godine bio pri samom dnu, o čemu opširnije OVDE.

Jakšić je tada kada je zabeležen minimalan pad u rangu izjavio za 021 da Univerzitet u Novom Sadu ima strateški interes da se što bolje pozicionira na svetskim listama na kojima se rangiraju univerziteti, budući da ga to čini međunarodno prepoznatljivim - a to otvara nove mogućnosti za saradnju.

"Promocija u viša zvanja na univerzitetu u Novom Sadu se već dugi niz godina zasniva u značajnoj meri na objavljivanju radova u prestižnim naučnim časopisima. Za značajniji napredak na Šangajskoj listi, potrebna su mnogo veća ulaganja u nauku, adekvatni radni uslovi i kvalitetni istraživački projekti. Ulaganje u nauku daje rezultate u dugom roku. Čak i da se obezbede finansijska sredstva u jednom trenutku, naučnici se ne stvaraju preko noći. Potrebna je dugoročna izvesnost da ljudi koji se posvete nauci i kvalitetno rade, od toga rada mogu kvalitetno i da žive", rekao je tada Jakšić.

Prvi put se novosadski univerzitet našao 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama, a 2018.  godine se pojavio i na svetskoj listi po ukupnom rangu univerziteta i to u poslednjih 100 pozicija. To je početak rangiranja i način na koji univerziteti ulaze na listu, a potom se pomeraju u skladu sa dostignućima.

Šangajska lista smatra se najtačnijim pokazateljem uspeha univerziteta, na osnovu preciznih kriterijuma kojih se sastavljači liste drže. Prilikom rangiranja, u obzir se uzimaju brojnost i kvalitet naučnih radova (citiranost na SCI listi), saradnja sa drugim univerzitetima u svetu, ali i broj Nobelovaca i dobitnika Fildsovih medalja. Tačnije, veliki uticaj na poziciju ima aktivnost istaknutih pojedinaca koji su zaposleni na univerzitetu (u sklopu fakulteta, instituta itd.) i koji svojim naučnim dostignućima podižu i rejting univerziteta.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.