Izvor: Radio 021, 23.Jul.2019, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordne temperature u Evropi

Velika vrućina zahvatila je severozapad Evrope, za snabdevanje biciklista na Tur de Fransu je dopremljena dodatna količina vode, Holandija je izdala "narandžasto upozorenje", a rekordne temperature očekuju se u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Sa 41,2 stepena Celzijusa novi toplotni rekord postignut je u Bordou, u Francuskoj. To je, navodi Frans pres, verovatno tek početak jer je prognozirano da će temperatura nastaviti da raste narednih dana u celoj Zapadnoj Evropi, pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što počne da opada u petak.

U Francuskoj gotovo sve oblasti su pod upozorenjem na vrućinu, izuzev jugoistoka i krajnjeg severozapada zemlje. Meteorološki zavod Frncuske predviđa temperature koje nisu zabeležene za više od 70 godina merenja. U četvrtak je za Pariz prognoziran 41 stepen. Pretodna najviša temperatura od 40,4 stepena Celzijusa bila je 1947. godine.

Ipak neće pasti francuski rekord: potučen je krajem juna, sa 46 stepeni Celzijusa na jugu zemlje.

U Parizu se već sprovodi plan za vrućinu: otvorene su javne zgrade za rashlađivanje, postavljene privremene fontane i raspršivači vode. Niz mera je planiran posebno za starije osobe koje su bile žrtve vrućine u leto 2003. kada je 15.200 ljudi umrlo u Francuskoj.

Drugi evropski gradovi preduzeli su slične mere. Beč je građanima i turistima ponudio aplikaciju nazvane "City oases", da na mapi nađu "zone za rashlađivanje", zelene površine ili mesta za kupanje, česme i vodu.

Žrtva vrućine je francuska elektro kompanija EDF koja je bila primorana da ove nedelje isključi dva nuklearna reaktora centrale Golfek, na jugozapadu Francuske.

U Belgiji je upozorenje na jaku vrućinu danas izdato za sve regione, izuzev obale i na snazi je zaključno sa petkom. U zapdnoj Flandriji, guverner je proglasio zabranu pušenja i paljenja vatre u prirodi da bi se sprečilo izbijanje požara.

Holandija je takođe pod "narandžastim" upozorenjem, izuzev najsevernijih ostrva. Holandska vlada uvela je niz propisa koje treba slediti u bolnicama i u staračkim domovima.

U Nemačkoj živa u termometru će narednih dana dostići 41 stepen Celzijusa u oblasti Kelna, čime će biti oboren rekord od 40,3 stepena iz 2015. godine, navela je nemačka meteorološka agencija.

U Velikoj Britaniji temperature bi mogle biti rekordne ne samo za jul, nego istorijski najviše, rekao je Pol Gundersen, iz meterološke službe Met Office. Očekuje se 37 stepeni u četvrtak na jugoistoku Engleske čime će biti premašen rekord za jul od 36,7 stepena i približava se istorijskom maksimumu od 38,5 stepeni Celzijusa u avgustu 2003.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.