Izvor: Luftika.rs, 24.Sep.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija i revitalizacija Dunavskog parka najavljena za jesen

Novosadsko Gradsko zelenilo raspisalo je tender za rekonstrukciju Dunavskog parka, a planirano je sređivanje atmosferske kanalizacije, obnova sistema za navodnjavanje, revitalizacija jezera…
Revitalizacija Dunavskog parka u Novom Sadu, trebalo bi da usledi uskoro, jer će JKP „Gradsko zelenilo“, koje upravlja najpoznatijim spomenikom prirode u gradu, ove jeseni raspisati tender. Radovima, koji bi trebalo da se završe do kraja godine, biće obuhvaćena atmosferska kanalizacija, uradiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se sistem za navodnjavanje, a planirana je i rekonstrukcija jezera koje neće menjati sadašnji izgled, pišu Novosti.rs, a prenosi mojnovisad.
Za radove u parku, kako ističu u „Zelenilu“, odabrana je jesen, upravo zato što je u to vreme manje posetilaca i kako radovi ne bi ometali građane u boravku i šetnji u ovoj gradskoj zelenoj oazi. Životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno izmeštene, i nijedno stablo neće biti posečeno. Dobijene su sve dozvole, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.
– Rekonstrukcijom je planirano postavljanje zalivnog sistema i time se prilagođavamo klimatskim promenama – kažu u „Zelenilu“. – Novi zalivni sistemi će doprineti tome da se cisterne sa vodom rasterete i da mogu da se upute u druge delove grada.
Izgradnja atmosferske kanalizacije u Dunavskom parku trebalo bi da reši i problem sa travnjacima. Iako su, kako kažu u „Zelenilu“, pojedini krivili „Ledenu šumu“, odnosno klizalište, koje se zimi postavlja u parku, za uništavanje travnjaka, to nije tačno. Problem sa travnjacima, objašnjavaju u ovom preduzeću je upravo zbog atmosferske kanalizacije.
– Deo parka je niži od nivoa Dunava i prilikom većih padavina, voda se zadržava, i to je dugogodišnji problem – objašnjavaju u „Zelenilu. – Izgradnja atmosferske kanalizacije će to regulisati. Kada je reč o jezeru, u njemu će biti postavljena nova podloga, jer sadašnja propušta vodu. Jezero neće menjati oblik, ostaće isto kao do sada.
Obnavlja se kuća Mileve Marić i Alberta Ajnštajna i postaje muzej

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.