Izvor: Luftika.rs, 08.Jun.2021, 11:57

Referendum o dolasku Rio Tinta pa posle mogu da kažu “vi ste to tražili”

Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu biće obustavljen, nagovestio portugalski je ministar za životnu sredinu jer su informacije koje je kompanija LusoRecurcos dostavila u studiji uticaja na životnu sredinu “očigledno nedovoljne”.
Lokalno stanivništvo u Porugalu se protivi rudniku litijuma jednako kao i javnost u Srbiji.
Ipak, Aleksandar Vučič je najavio referendum o kopanju litijuma koje planira Rio Tinto, a 36 porodica je već prodalo svoja imanja Rio Tintu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << rekla je aktivistkinja Marija Alimpić.
Ukoliko Rio Tinto počne da izvlači litijum, na jalovištu će se taložiti arsen i ceo kraj će ostati bez mogućnosti da se bavi poljoprivredom, izjavila je Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) Univerziteta u Beogradu. Ona je na Novoj S kazala da će iza kompanije ostati toksini, a da će njeni menadžeri “verovatno dobiti bonuse”.
Anglo-australijski rudarski gigant ispituje isplativost eksploatacije jadarita, rude litijuma i bora jedinstvene za zapadnu Srbiju. Firma je otkrila da očekuje da će sledeće godine doneti odluku o investiciji.
Predstavnici Rio Tinta sada “prete eksproprijacijom”, nakon što je 36 porodica u Jadru kod Loznice odlučilo da proda imanja i ode, izjavila je u istoj emisiji Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu. Vlada bi za takav potez morala prvo da dokaže da postoji javni interes, naglasila je i pozvala lokalno stanovništvo da ne prodaje zemlju kompaniji.
– Ne damo nijednu jedinu travku zarad nečijeg besnog profita – poručuje lokalna aktivistkinja Marija Alimpić
– Nećemo sve te tone sumporne kiseline, ne damo našu reku, našu zemlju, ne damo vazduh, ne damo nijednu jedinu travku zarad nečijeg besnog profita – navela je Alimpić. Kritičari ukazuju na nedostatak procene moguće štete i ističu da nema studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu.
Referendum? Posle serije protesta, od kojih je poslednji održan tokom njegovog sastanka s rukovodstvom Rio Tinta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio je da će se održati referendum u području koje je pogođeno, “na nivou opština ili okruga”. Izjavio je da u 22 naselja u okolini živi 19.697 stanovnika ili 11 odsto manje nego pre devet godina.
“Svi” iz tog dela Podrinja, gde je sad sto hiljada ljudi, po Vučićevim rečima, “beže trbuhom za kruhom”. On tvrdi da bi jedan evropski proizvođač automobila, kojeg nije imenovao, mogao godišnje da izbacuje 450.000 električnih vozila s baterijama od domaćeg litijuma i da bi to podiglo bruto domaći proizvod za 22,2 odsto, ako gledamo prošlogodišnje brojke.
Grupe za zaštitu životne sredine poručuju da su osnovni uslov za referendum transparentnost i vidljivost strane koja se protivi projektu, dok neki smatraju da bi glasanje moralo da se sprovede na nacionalnom nivou. Naime, Rio Tinto je predvodnik, a ima još kompanija koje u drugim krajevima traže rezerve litijuma.
Istrebljenje Profesorka Miljana Tomović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu izjavila je da ljudi treba da znaju da će njihovi praunuci još osećati posledice ukoliko se otvori rudnik. Po njenom mišljenju, projekat donosi pretnju istrebljenja 140 vrsta riba.
Nakon što je Vučić izjavio da će investicije kompanije Rio Tinto u Srbiji zaključno s ovom godinom iznositi 450 miliona dolara i da će životna sredina biti zaštićena po najvišim standardima, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji su saopštili da niko osim njega ne zna “ni u virtuelnoj sferi, a kamoli u stvarnosti” o kakvim je merama reč.
Grupa Kreni-promeni je ranije pokrenula peticiju protiv tog rudarskog projekta.
Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) izjavio je za N1 da Rio Tinto krije informacije o svom ulaganju i da bi ona mogla da uđu u kompenzaciju pa da prvih pet godina ne bi bilo nikakvih prihoda od rudne rente.
Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović podvukla je da još nema ugovora države s navedenom rudarskom kompanijom, a da će biti potpisan kad se građani o tome izjasne na referendumu. Dodala je da sve što se radi u njenom resoru “treba da bude za zdraviju životnu sredinu.
Autor: Igor Todorović / balkangreenenergynews.com
Kad kritikuješ Rio Tinto ugase uličnu rasvetu, zapale ti auto, pa te vode na poligraf

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.