Redovni pregledi za bivše narkomane

Izvor: Blic, 05.Mar.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovni pregledi za bivše narkomane

Novi Sad - Oko 200 zavisnika koji se leče u komunama „Raskršća“ i „Zemlje živih“ prvi put će imati redovne lekarske preglede. Ova udruženja sklopila su ugovor sa novosadskim Domom zdravlja, prema kojem će lekari bivšim narkomanima otvoriti kartone pre ulaska u programe izolacije i pratiti njihovo stanje sve do napuštanja programa. Time je Novi Sad postao prvi grad u zemlji gde je napravljena ovakva saradnja medicinara sa komunama koje nisu pod okriljem državnih ustanova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Napravili smo ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa komunama i organizacijom „Prevent", koja se bavi preventivnim radom sa zavisnicima. Pre ulaska u program, svim zavisnicima će biti otvarani medicinski kartoni, a lekar svima njima će biti specijalista medicine rada dr Dragica Jankov-Vidačić. Ona će po potrebi koordinirati i posete lekarima drugih specijalnosti - kaže za „Blic" dr Darinka Ivančić, pomoćnica direktora Doma zdravlja.

Predviđeno je da besplatnu pomoć lekara dobiju zdravstveni osiguranici iz filijale za Južnobački okrug, a za one bez osiguranja usluge će se naplaćivati po cenama iz komercijalnog programa, jeftinije nego u privatnoj praksi.

Prema rečima dr Ivančić, postignut je dogovor da u koordinaciji sa dr Vidačić pacijenti mogu da idu na preglede kod ginekologa ili stomatologa, što je za ljude koji se leče u komunama do sada bilo praktično nemoguće.

Pre nego što započnu rehabilitaciju, zavisnici će proći kroz mali sistematski pregled, koji podrazumeva proveru zdravstvenog, ali i psihičkog stanja.

- Razgovaraće sa psihologom i psihijatrom kako bi se videlo da li su spremni za ulazak u program koji podrazumeva izolaciju od spoljnog sveta. Osim toga, uradićemo im kompletnu laboratorijsku analizu, koja podrazumeva i hepatogram, iz kojeg se vidi da li je, i u kojoj meri, oštećena jetra, pošto mnogi od njih imaju hepatitis C - objasnila je dr Dragica Jankov-Vidačić, dodajući da ugovor predviđa i kućne, odnosno posete zajednicama.

Direktor Udruženja za pomoć zavisnicima „Raskršće" Saša Ivanović kaže da je dogovoreno da lekari jednom mesečno dolaze u posete njihovim štićenicima i ocenjuju da je stalna lekarska briga od izuzetnog značaja za sve njih.

- Dosadašnje posete naših štićenika lekarima su bile sporadične i uz brojne prepreke. Sada je saradnja dogovorena i po prvi put će momci i devojke moći i kod zubara, odnosno devojke će imati organizovane posete ginekolozima. Sistematski pregledi na početku programa i praćenje zdravlja štićenika tokom boravka predstavljaju zaista veliki korak napred - kaže Ivanovićeva, napominjući da je ovo prvi put da su zdravstvene ustanove prepoznale rad udruženja i započele saradnju.

Dr Jankov-Vidačić objašnjava da tokom boravka u izolaciji pacijenti nikuda ne idu sami, pa će i oni i njihova pratnja dolaziti na zakazane preglede.

Nemogućnost započinjanja lečenja hepatitisa C velika je muka bivših narkomana.

- Više od godinu dana sam bila u izolaciji i nisam uzimala drogu. Nakon što sam završila program, otišla sam kod lekara da bih započela lečenje hepatitisa. Međutim, ispostavilo se da oni ne mogu da uvaže potvrdu iz udruženja kao dokaz da sam više od godinu dana čista. Poslali su me kod lekara opšte prakse, gde sam otvorila karton i lekari smatraju da se tek od tog dana ne drogiram. Jako dugo čekam na terapiju, a zdravlje mi se sve više pogoršava - priča bivša zavisnica, koja će uskoro ispuniti uslove za započinjanje terapije.

Doktorka Vidačić kaže kako će svima uraditi i ultrazvuk gornjeg abdomena, jer će on, pored hepatograma, pokazati stanje jetre.

- Ovim pacijentima nekada je potrebna i hitna intervencija, a često se suočavaju sa tim da nemaju gde da odu kod lekara. Nemaju izabranog doktora, lutaju od jednog do drugog, ne znaju šta mogu da dobiju, a često se i plaše kako će lekari reagovati kada čuju da su oni bivši narkomani. Ovim dogovorom smo napravili prve korake i vremenom ćemo videti i da li možemo da na bilo koji način popravimo saradnju - zaključuje dr Vidačić.

Uz karton olakšano i lečenje hepatitisa

- Uz kartone će pacijenti imati validnu medicinsku dokumentaciju i pratićemo im zdravstveno stanje tokom celokupnog boravka u komunama. Možda je od svega najvažnije to što neće morati da čekaju na terapiju „inteferonom" za lečenje hepatitisa C - kaže dr Dragica Jankov-Vidačić.

Osim hepatitisa C, mnogi narkomani su i HIV pozitivni. U Domu zdravlja će stoga videti da li mogu da nabave i poseban aparat za sterilizaciju stomatoloških instrumenata kako bi bili bezbedni i lekari i pacijenti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.