Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans budžeta Novog Sada ide na kupovinu autobusa i krpljenje ulica

Odbornici Skupštine grada na sednici u utorak, 25. juna, raspravljaće o rebalansu budžeta grada, kojim će se raspodeliti preostali suficit iz prošle godine od 2,6 milijardi dinara.

Prema odluci o rebalansu, budžet grada će sa novim suficitom iznositi 29.4 milijarde dinara (osnovni budžet 22,3 milijarde, a suficit iz 2018. godine je 6,1 milijarda, s tim da je više od tri milijarde raspoređeno još u decembru kada je usvajana gradska kasa), što znači da će gradska kasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biti neznatno veća nego prošlogodišnja koja je iznosila 29,1 milijardu dinara sa prenetim suficitom iz ranijih godina.

Kada se pogleda kako će se raspodeliti suficit od 2,6 milijardi dinara, vidi se da će najveći deo novca biti utrošen za kupovinu autobusa GSP-a. Kako se navodi u odluci o rebalansu, kapitalne subvencije gradskom prevozniku se povećavaju za 700 miliona dinara. Ovaj novac će biti utrošen na kupovinu 20 zglobnih i 30 solo autobusa, s tim da je cela nabavka procenjena na 1,5 milijardi dinara. Ostatak od 850 miliona dinara biće izdvojen iz budžeta za 2020. godinu.

Zatim, po visini izdvajanja, sledi dodavanje 328 miliona dinara Upravi za građevinsko zemljište za održavanje saobraćajnica. Biće prebačeno i 300 miliona dinara za izgradnju Muzičko-baletske škole na Limanu IV, tako da se za ovu investiciju u ovoj godini planira ukupno 637 miliona dinara.

Deo suficita u visini od 290 miliona dinara biće prebačeno u budžetsku rezervu.

Među većim raspodelama novca su i dodatnih 183,4 miliona koje će dobiti Uprava za građevinsko zemljište i investicije (sa 530 na 714 miliona) za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup građevinskog zemljišta, a isto preduzeće će imati na raspolaganju još 180 miliona dinara za parterno uređenje grada. To znači da će ovi radovi definitivno i uslediti jer je prvobitna suma sa 28 miliona dinara povećana na čak 208,6 miliona dinara.

Takođe, rebalansom budžeta će se opredeliti 120 miliona dinara za gradnju Doma zdravlja na Adicama.

Ostale preraspodele u okviru rebalansa su ispod sume od 100 miliona, pa će tako JKP "Vodovod i kanalizacija" dobiti 83,4 miliona za izgradnju fekalne kanalizacije u Bockama sa vezom na kanalizacioni sistem Sremske Kamenice (I faza) i izrade projekta tehničke dokumentacije za kanalizaciju upotrebljenih voda istočno od Zrenjaninskog puta do ulice Bajči Žilinskog. Takođe, dobiće još 48,7 miliona dinara za gradnju vodovodne mreže u Bockama, s tim da će Pokrajina u istom projektu učestvovati sa 20 miliona dinara.

Za razne projekte socijalne zaštite opredeljeno je dodatnih 77,6 miliona dinara, povećane su i razne dotacije nevladinim organizacijama gde najviše dobijaju sportske organizacije - 85 miliona dinara.

Biće raspisan i novi konkurs za kulturu u visini od 25 miliona dinara, jer kako je obrazloženo, iako su bili dobri, mnogi projekti su odbijeni na prvobitnom konkursu jer nije bilo dovoljno novca. Takođe, preko Gradske uprave za privredu biće dodeljeno još 10 miliona dinara za manifestacije koje se održavaju u Novom Sadu.

Bilo je i nekih smanjenja u budžetu. Obrisani su radovi na kanalizaciji u Rumenki u vrednosti do 99,2 miliona dinara i smanjeni troškovi opremanja Naučno-tehnološkog parka sa 174 na 108 miliona dinara. Pomenimo i da se odustalo od dogradnje vrtića u Kovilju jer je obrisano 42,3 miliona planiranih za ove radove, ali su s druge strane troškovi radova na vrtiću u Kaću povećani za skoro istu sumu, odnosno sa 38,6 na 80,4 miliona dinara.

Izdvajanja za Evropsku prestonicu kulture smanjuju se za 52,9 miliona dinara, ali i dalje iznose značajnih 933 miliona dinara. S druge strane, Omladinska prestonica kulture 2019 će povećati troškove za 50 miliona dinara i sada oni iznose 230,2 miliona dinara.

Pored ovih promena, u nacrtu Odluke o rebalansu se vidi da će se mnoge stavke u budžetu promeniti za po nekoliko miliona ili nekoliko hiljada dinara gore ili dole, što je posledica usklađivanja troškovnika nakon pola godine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.