Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite bakterije "vole" drugačije delove ljudskog jezika

Kao što ljudi organizuju gradove ili četvrti prema različitim tipovima zajednica i svrhama, tako i grupe bakterija grade svoja područja na čovekovom jeziku.

Kuglaste bakterije streptokoki, koje vole kiseonik (zelena boja), skupljaju se na ivici jezika, gde su izloženije vazduhu. Aktinomiceti u obliku šipke (crvena boja) više vole da borave u središnjem području, a neke druge, poput rothije (plava boja), najradije naseljavaju područja između sredine i ivice, piše Science >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Alert.

Ono što vidimo na fotografijama i ilustracijama samo je mali deo od više od 700 različitih vrsta bakterija koje žive u našim ustima. Zajednice koje se nalaze na našem jeziku uveliko se razlikuju od onih koje se nalaze drugde u našim ustima, poput onih na našim zubima.

Iako su stručnjaci otkrili da količina različitih vrsta bakterija varira od čoveka do čoveka, njihova struktura na jeziku slična je kod većine ljudi.

"Bakterije na jeziku nisu slučajno poređane. One zapravo više nalikuju strukturi organa našeg tela", objasnio je biolog Geri Borisi sa Harvarda.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.