Rast prometa na Produktnoj berzi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast prometa na Produktnoj berzi

NOVI SAD - Ukupan promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu, od 19. do 23. januara, iznosio je 3.679 tona, što je 80 odsto više nego sedam dana pre, saopštila je danas ta berza.

Sklopljeno je ukupno 28 kupoprodajnih ugovora, a finansijski obim prometa iznosio je 44,7 miliona dinara ili za 65 odsto više nego sedmici pre.

Proteklu nedelju, kako su ocenili na Produktnoj berzi, obeležila je aktivna tražnja, pre svega izvoznika, ali i zbog nestabilnog kursa dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prilično uzdržana ponuda.

Ipak, najvažnija vest je dalji rast cene kukuruza.

Skok cene kukuruza

Jedan od najvećih nedeljnih cenovnih skokova u poslednjih godinu dana kukuruz je doživeo upravo protekle nedelje.

Na osnovu 13 sklopljenih kupoprodajnih ugovora postignuta je prosečna cena trgovanja od 9,39 dinara za kilogram, što je za 12,19 odsto više od prosečne cene prethodne nedelje, a za čak 16,66 procenata od prosečne cene iz poslednje nedelje decembra 2008. godine.

Cena te robe kretala se u rasponu od 8,64 do 9,72 dinara za kilogram, sa tendencijom rasta posmatrano od početka, pa do kraja nedelje.

Novi pad vrednosti dinara, uslovio je da domaći kukuruz i pored evidentnog rasta dinarske cene, bude zajedno sa kukuruzom sa mađarskog tržišta najjeftiniji kukuruz u Evropi. To je, kako je ocenjeno na Produktnoj berzi, novi podsticaj izvoznicima da povećaju svoju tražnju i još više intenziviraju tržište kukuruza.

Istovremeno, kako se dodaje, trgovanje pšenicom je u odnosu na očekivanja prilično pasivno, a cena relativno stabilna.

Samo jedan ugovor

U protekloj nedelji sklopljen je samo jedan kupoprodajni ugovor i to po ceni od 12,42 dinara za kilogram, što je tek neznatnih 1,14 odsto više od prosečne cene trgovanja sedam dana pre.

Sojino zrno i sojina sačma bile su robe čije su cene u prvoj nedelji trgovanja u 2009. godini imale najveći rast, dok su u ovom izveštajnom periodu bile praktično na nivou cena iz prethodne nedelje.

Sojom se trgovalo po prosečnoj ceni od 31,16 dinara za kiogram, što je za 2,30 odsto veća cena od one iz prethodne nedelje, dok je cena sojine sačme sa 44 odsto proteina iznosila 41,65 dinara za kilogram, što je na istom nivou kao i prethodne nedelje.

Od ostalih roba trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po ceni od 7,02 dinara za kiogram, mineralnim đubrivom AN po prosečnoj ceni 22,36 dinara, mineralnim đubrivom NPK 15:15:15 po ceni od 31,32 dinara, kukuruznim lomom po ceni 7,78 dinara i sojinom sačmom sa 46 odsto proteina iz uvoza po ceni od 43,66 dinara.

Berzanski indeks PRODEKS pre svega usled velikog rasta cene kukuruza, a potom i pšenice, veći je za 3,50 indeksnih poena od vrednosti koju je imao poslednjeg dana trgovanja u prethodnoj nedelji i zaustavio se na nivou od 123,83 indeksna poena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rast prometa na Produktnoj berzi

Izvor: Poslovni magazin, 26.Jan.2009, 02:37

Ukupan promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu, od 19. do 23. januara, iznosio je 3.679 tona, što je 80 odsto više nego sedam dana pre, saopštila je juče ta berza.Sklopljeno je ukupno 28 kupoprodajnih ugovora, a finansijski obim prometa iznosio je 44,7 miliona dinara ili za 65 odsto više nego...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.