Radovi na školi Ivo Lola Ribar stoje mesecima zbog greške u papirima

Izvor: Radio 021, 21.Jun.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na školi "Ivo Lola Ribar" stoje mesecima zbog greške u papirima

Deo rekonstrukcije Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" u Kraljevića Marka, koja je ugovorena kao trošak Evropske investicione banke i Ministarstva prosvete, zbog greške u projektnoj dokumentaciji platiće Novosađani.

Izvođač radova - firma "Gat" tek je počela radove prošle godine, kad je uočeno da određeni obavezni radovi nisu planirani projektno-tehničkom dokumentacijom, pa samim tim ne mogu ni da se urade. Kako za 021 navode u Gradskoj kući, nedostatak novca moraće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se nadomesti rebalansom budžeta i to u iznosu od ukupno 28,1 milion dinara.

Projekat za tri novosadske škole

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić, direktor Jedinice za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" Goran Kvrgić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali su 15. aprila 2016. godine protokol o realizaciji Programa modernizacije škola. Verbić je tom prilikom poručio da će programom do kraja 2016. godine biti rekonstruisana 201 škola u Srbiji, a u Novom Sadu su na spisku za dogradnju i rekonstrukciju bile tri škole - OŠ "Veljko Vlahović", OŠ "Nikola Tesla" i OŠ "Ivo Lola Ribar". Ukupna vrednost investicije za ove tri škole je nešto više od 1,7 miliona evra, a novac je dala Evropska investiciona banka.

Ugovorom između Grada, JUP-a i ministarstva predviđeno je da gradska uprava o svom trošku obezbedi izradu projektno-tehničke dokumentacije, nabavi saglasnosti i dozvole za radove, privede parcelu nameni i obezbedi gradilište i sve uslove za rad. U Gradu kažu za 021 da su sve svoje obaveze uradili na vreme.

Ministarstvo je u februaru prošle godine u međunarodnom otvorenom postupku dodelilo poslove u Novom Sadu firmi "Gat d.o.o.".

Inače, OŠ "Veljko Vlahović" u Šangaju bila je jedina škola u gradu bez fiskulturne sale, pa je ugovorom predviđeno da ova škola dobije salu. Vrednost radova je bila 331.246 evra bez PDV, radovi su počeli 2. juna prošle godine, a kako za 021 navode u Ministarstvu prosvete, radovi su gotovi u roku.

"Fiskulturna sala se ne koristi dok se ne završi tehnički pregled i obezbedi upotrebna dozvola, što je obaveza lokalne samouprave i korisnika objekta", navode u ministarstvu.

Istog dana kada i u "Veljko Vlahović", radovi su počeli i u OŠ "Nikola Tesla". Radila se dogradnja škole i kotlarnice, ugovorena vrednost radova bila je 742.233 evra bez PDV, a rok za izdvođenje bio je 270 dana. Međutim, škola i dalje nije potpuno gotova (urađeno 92 odsto), iako je protekao rok.

"Završeni su svi ugovoreni radovi na konstrukciji, fasaderski i instalaterski radovi. U toku su molersko-farbarski i postavljanje sanitarija. Preostala je i montaža lifta. Izvođač radova podneo je zahtev za produženje roka. Rok za izvođenje viška radova i dodatnih radova je 97 dana", navode u ministarstvu prosvete za naš portal.

"Ivo Lola Ribar" pod skelama

Problem nastaje kod OŠ "Ivo Lola Ribar". Iako su radovi vredni 280.960 evra bez PDV počeli pre tačno godinu dana, urađena je tek četvrtina radova (24,83 odsto), a na školi mesecima niko ne radi. Okačena je tabla koja jasno kaže da je istekao rok od 270 dana za završetak radova, a objekat je pod skelama i ogradama. Na pitanje zbog čega se oko škole mesecima ništa ne dešava, u Gradskoj kući kažu da je projektna dokumentacija, inače rađena 2009. godine, bila manjkava i da određene pozicije nisu bile iskazane u predmeru i predračunu radova - a samim tim ni ugovorene.

"Kada je izvođač radova uvideo propuste u momentu kada se iskazala potreba za njihovim izvođenjem, obustavio je radove i obavestio je školu i JUP o uviđenom propustu, za koje nisu odgovorni ni izvođači radova, a ni škole. S obzirom na duge procedure ugovaranja dodatnih, tj. nepredviđenih radova sa Evropskom investicionom bankom, u ovom trenutku se njihovo ugovaranje završava i izvođač će nastaviti radove na nadogradnji glavnog objekta OŠ 'Ivo Lola Ribar'. Obzirom da su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 15 odsto ugovorene vrednosti, prvobitno ugovorena vrednost ugovora od 280.000 evra porašće na oko 323.000 evra", kažu za naš portal u kabinetu gradonačelnika.

Međutim, i dalje nema dovoljno novca. Zato će Grad rebalansom za ovu godinu morati da isplanira dodatnih 27 miliona dinara sa PDV-om za završetak radova, a platiće i dodatnih 1,18 miliona za uslugu nadzornog organa.

Do prekida radova, završena je demontaža krovne konstrukcije, izrada metalne konstrukcije za nadogradnju, postavljanje krovnog pokrivača i zidarski radovi. Za preostale radove rok će biti 240 dana. 

O ovim problemima u rekonstrukciji diskutovali su predstavnici svih uključenih strana u martu. Potom je 7. juna potpisana odluka o pokretanju međunarodnog pregovaračkog postupka, sa listom kandidata koji će da završe radove. Kad se završi postupak, očekuje se i nastavak radova.

U OŠ "Ivo Lola Ribar" nisu za 021 rekli da li će dinamika izvođenja radova na bilo koji način uticati na početak školske godine i pohađanje nastave od septembra. Na sajtu škole stoji obaveštenje da će škola između 15. jula i 15. avgusta objaviti sopstveni tender za nadogradnju objekta, a da će ugovor zaključiti sredinom septembra.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.