Radnicima Staklare rečeno da se ne vraćaju na posao, ali ni da ne tuže fabriku

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2017, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima Staklare rečeno da se ne vraćaju na posao, ali ni da ne tuže fabriku

Članovi Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla predložili su bivšim radnicima da se ne vraćaju na posao ali i da ne tuže fabriku kako bi staklara "stala na noge".

To je za agenciju Beta izjavila bivša radnica Vesna Simić nakon sastanka kome su prisustvovali neki članovi Nadzornog odbora, stečajni upravnik Saša Jovanović, generalni direktor Nebojša Bogdanović i bivši radnici.

Nakon što je Privredni apelacioni sud ukinuo rešenje o stečaju, koje je Privredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sud u Kragujevcu doneo 20. septembra, bivši radnici, njih 230, očekivali su da će se vratiti na posao jer, kako su rekli, na to imaju pravo po zakonu.

"Rekli su nam da ne bi trebalo da se vratimo na posao ali ni da tužimo fabriku do marta ili aprila jer treba da se žrtvujemo za spas Staklare. Mi smo dali predlog da svi imaju minimalac, a ne da neki imaju 3.000 evra, i da se na taj način žrtvujemo", rekla je Simić. Ona je dodala da je takav zahtev izazvao bes i ogorčenje kod bivših radnika.

Kako je navela Simić, odluka Nadzornog odbora o vraćanju bivših radnika na posao znaće se narednog ponedeljka.

Podsetimo, Privredni Apelacioni sud pre deset dana ukinuo je rešenje o pokretanju stečajnog postupka u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu. Time su se stekli uslovi da se nastavi proizvodnja u punom kapacitetu i pronađe strateški partner, rečeno je tada agenciji Beta u tom preduzeću.

Stečaj Staklare otvoren je u septembru ove godine, na osnovu rešenja Privrednog suda u Kragujevcu. Stečaj je pokrenula čačanska firma Vaksilium Balkan, osnovana februara 2017. godine, koja je prijavila potraživanja od 47 miliona evra.

Pre uvođenja stečaja fabrika je imala 825 radnika, a stečajni upravik je otpustio 240, smanjio zarade i proizvodnju za 70 odsto.

Paraćinsku fabriku je 2015. godine od bugarske firme Glas industri preuzela kompanija CPR Impeks koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.