Radnici negodovali zbog elektronske narukvice

Izvor: Radio 021, 03.Feb.2018, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici negodovali zbog elektronske narukvice

Kompanija Amazon patentirala je elektronski sistem, koji omogućava da se putem narukvice prati kretanje ruku zaposlenih u skladištima tokom njihove smene, što je izazvalo negodovanje u Italiji.

Taj sistem praćenja pokreta ruku zaposlenog mogao bi da se koristi u nadgledanju ispunjenja njegovog radnog zadataka, kao što su inventari ili pripreme narudžbina, navodi se u dokumentu o patentiranju koji je od danas dostupan na specijalizovanon sajtu Gikvajer (Geekwire).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Uređaj treba da se nosi blizu šake kako bi "emitovao vibracije" tokom kretanja ruke zaposlenog. Amazon je naveo da su spekulacije o patentu pogrešne jer neke kompanije već koriste ručne skenere tokom inventara. Taj koncept je izazvao negodovanje u Italliji, posebno kod predsednika vlade Paola Djentilonija koji je ocenio da je "izazov raditi kvalitetno a ne s narukvicom".

Lider stranke Liga Severa Mateo Salvini je rekao da čovek "nije rob" i dodao da treba da se vrati dostojanstvo rada, jer mnoge multinacionalne kompanije vrše pritisak na zaposlene koje eksploatišu. Kompanija Amazon, gigant u onlajn trgovini, poznata je od ranije po tome što njeni zaposleni u skladištima i distributivnim centrima imaju teške uslove rada jer firma želi da poveća produktivnost kako bi garantovala brzu isporuku svoje robe.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.