Radioaktivni gromobrani i dalje na novosadskim zgradama

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni gromobrani i dalje na novosadskim zgradama

U Novom Sadu danas prema podacima JKP "Stan" ima bar još  60 radioaktivnih gromobrana od kojih je 12 na stambenim zgradama i nepoznanica je kada će oni biti uklonjeni iako je zakonski rok odavno istekao, saznaje 021.rs.

Naime, već par godina i pored stalnih obećanja, Gradska vlast nije obezbedila novac za uklanjanje gromobrana iako je JKP "Stan" to više puta tražio, poslednji put oko 55 miliona dinara..

Inače, nepoznanica je koliko tačno ima radioaktivnih gromobrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Novom Sadu, jer je JKP "Stan", nakon elaborata urađenog 2012. godine,  navodio da u gradu ima 50 radioaktivnih gromobrana od koji 12 na stambenim zgradama i oko 100 na industrijskim objektima. Sada su za 021.rs rekli da ih je 60, od čega 12 na zgradama, bez podatka o broju na industrijskim objektima. Zanimljivo je da je pre toga JKP "Stan" imao podatak o 239 gromobrana, od čega 84 na zgradama.

Pored toga što se ne zna koliko zapravo ima gromobrana u Novom Sadu, problematično je finansiranje njihovog uklanjanja, kao i koordinacija i saradnja više državnih organa. Kako kažu u "Stanu", radi se na rešavanju ovog problema..

"Ove godine još nije uklonjen nijedan gromobran, ali gradske uprave za zaštitu životne sredine i urbanizam i stambene poslove, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i JKP Stan, uz podršku Agencije za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije dogovaraju mogućnost nastavka uklanjanja gromobrana", kažu u ovom gradskom preduzeću.

Podsetimo da su radioaktivni gromobrani postavljani u Novom Sadu u periodu od 1968. do 1991. godine, a da je potom krenulo njihovo uklanjanje. Najveći broj je uklonjen 2007. i 2009. godine kad je "Stan" skinuo preko 60 gromobrana. Sami gromobrani su uglavnom bezopasni jer je njihov rok upotrebe istekao. (Žarko Bogosavljević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.