Izvor: Radio 021, 18.Jun.2020, 21:11

RIK: Za sve birače biće obezbeđene maske, glasački listići podeljeni po okruzima

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da su prirpeme za izbore 21. juna u punom jeku i da su koordinatori RIK razvezli izborni materijal u pratnji policije, s obzirom da se nose glasački listići i sav ostali materijal iz biračkih spiskova.

Zbog glasanja u vreme epidemije, maske i rukavice biće obavezne za članove biračkih odbora, a biračima se preporučuje da ih nose tog dana.

"Svuda i u svim okruzima predati su radnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << telima i oni će tokom dana distribuirati odborima, nakon toga se vrši uređenje biračkog mesta i spremno dočekujemo nedelju", rekao je Dimitrijević za RTS.

Prema njegovim rečima, svi birački odobri su formirani u stalnom i proširenom sastavu. U prethodnim mesecima su izvršene obuke svih članova biračkih odobra u stalnom sastavu.

"Sve je upodobljeno u skladu sa opštim aktima i biće zastupljeni predstavnici svih lista koji učestvuju u izbornom postupku", rekao je Dimitrijević.

Govoreći o tome kako će izgledati galsanje u uslovima korona virusa, Dimitrijević kaže da je Vlada donela odgovarajući zaključak kojim su svim biračkim odborima, kao i biračima na dan izbora preporučene određene mere zaštite.

"Država je munjevito reagovala i za sve članove biračkih odbora biće obezebeđene mere zaštite, maske, rukavice. Sami birači ne moraju da imaju masku ali je poželjno da je nose. Biće obezbeđene maske za sve birače tog dana", ukazao je Dimitrijević.

Govoreći o glasanju u inostranstvu, gde su 42 biračka mesta, Dimitrijević kaže da se vrši u skladu sa uputstvom, tamo su organizovani birački odbori u stalnom sastavu, na pojedinim biračkim mestima imamo predstavnike ili podnosioca izbornih lista.

Ukoliko neko nije doneo poziv za glasanje, Dimitrijević kaže da poziv za glasanje proističe iz jedinstvenog biračkog spiska.

"Dakle, dešava se, imate tri poziva za glasanje, i dešavalo se da ljudi imaju različite brojeve upisanih u birački spisak. Znači samo da je određeno lice izabralo drugo mesto glasanja, pa neće biti na tom, ali sam poziv nije uslov da bi birač mogao da glasa, a inoformaciju može da dobije u svojoj opštini o biračkom mestu. Važno je da ima ličnu kartu ili pasoš", ukazao je Dimitrijević.

Preliminarmi rezultati će biti objavljeni tokom noći, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mestima.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.