Izvor: Radio 021, 05.Dec.2020, 21:21

RERI: Vazduh koji je do sada ocenjivan kao "zagađen", od sada "prihvatlljiv"

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola saopštili su danas da je Agencija za zaštitu životne sredine promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao "zagađen", od sada ocenjuje kao "prihvatlljiv".

Kako se navodi u saopštenju, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubnom metru PM >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2.5 čestica više nije "zagađen" već "prihvatljiv". Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50 mikrograma po kubnom metru azotnih dioksida (NO2) on je sada "odličan", a ne samo "dobar".

Te dve organizacije tvrde da se kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine, kao i da se ti kriterijumi razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strože standarde za ocenu kvaliteta vazduha.

Regulatorni institut i Beogradska otvorena škola pitaju zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni kriterijume i na osnovu kojih propisa.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.