Izvor: Radio 021, 13.Apr.2021, 11:06

RERI: Hitno povući izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je danas od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Srbije pri pregovorima.

U saopštenju RERI navodi se da Srbija ima ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu i oblast životne sredine i fiskalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata u Srbiji, te se te obaveze ne mogu derogirati bilo kakavim donošenjem novih propisa "pogodnijim" po investitore.

Advokat Jovan Rajić i predsednik Upravnog odbora RERI rekao je da je na ovaj način, teoretski moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno.

"Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo", rekao je Rajić.

U saopštenju se ističe da će RERI ukoliko Vlada Srbije ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.