Izvor: Radio 021, 12.Jun.2020, 21:44

REM zabranio spot koji poziva na bojkot izbora zbog pominjanja Vučića

Regulatorno telo za elekronske medije (REM) zabranilo je emitovanje spota koji poziva na bojkot izbora "Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš", jer je u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

REM je ocenio da je spot pod nazivom "Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš", nije u skladu sa članovima Zakona o oglašavanju, koji se odnose na diskriminaciju ličnosti i da član istog zakona koji ne dozvoljava da se oglasna poruka objavi bez prethodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pristanka lica na koje se lično dobro odnosi.

Nakon traženja mišljenja udruženja gradjana "CRTA" o oglasnim porukama tokom izborne kampanje, REM je utvrdio da se od 9. juna 2020. godine na TV N1 i Nova S emituju političke poruke u kojima se poziva na bojkot izbora, koje nisu u skladu sa članovima 8. i 15. Zakona o oglašavanju, piše u saopštenju.

Kako se navodi, Zakonom o oglašavanju zabranjeno je da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta".

Ističe se da je članom 15. stav 1) Zakona o oglašavanju predvidjeno da se oglasna poruka ne može objaviti bez pristanka "lica na koje se lično dobro odnosi", ako oglasna poruka "sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet".

"Obaveštaju se svi pružaoci medijskih usluga da odmah obustave emitovanje navedenih političkih oglasnih poruka, a da će svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima", saopštio je REM.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.