Izvor: Radio 021, 28.Jun.2019, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REM podneo zahtev Prekršajnom sudu protiv televizije Hepi

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podnelo Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizije Hepi, zbog 215 prekršaja Zakona o oglašavanju u aprilu ove godine.

U zahtevu protiv televizije Hepi navodi se da su u televizijskom programu u emisijama "Prelo u našem sokaku" i "Rano jutro" prikriveno oglašavani proizvodi, suprotno Zakonu o oglašavanju.

U emisijama televizije Hepi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Posle ručka", "Ćirilica", "Bolja zemlja" i 'Rano jutro" bilo je i "neprimerenog pojavljivanja proizvoda, naročito krupnim kadrovima“, navodi se u zahtev za pokretanje prekršajnog postupka REM-a protiv ove televizije, prenosi UNS.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizije Hepi navodi se da je u emisijama "Parovi", "Ela ela", "Ćirilica", "Dobro jutro, Srbijo", "Goli život", "Posle ručka" i "Rano jutro", bilo neprimerenog pojavljivanja proizvoda (žigova), naročito u krupnim kadrovima, što je suprotno Zakonu o oglašavanju.

REM je uočio i da je emisija TV Hepi "Vesti" prekidana zbog TV oglašavanja, odnosno TV prodaje pre isteka tridesetominutnog perioda, što je protivno Zakonu o oglašavanju.

"U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizije Hepi navodi se i da je, u aprilu, prekršila član 35 Zakona o oglašavanju, u kome je propisano da 'u okviru jednog punog sata emitovanog programa komercijalnih pružalaca medijske usluge, TV oglašavanje i TV prodaja ne mogu zauzimati više od 20 odsto vremena, u okviru jednog punog sata'", navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

Regulator u zahtevu navodi da je uočeno emitovanje TV prodaja kao posebnih programskih sadržaja u emisijama televizije Hepi "Bolja zemlja", "Dobro jutro, Srbijo" i "Rano jutro", iako je Zakonom o oglašavanju propisano da se "TV prodaja kao poseban programski sadržaj ne može emitovati u okviru druge emisije, već samo između pojedinih emisija".

REM u zahtevu protiv televizije Hepi navodi da je u "Vremenskoj prognozi", koja je prikazivana u emisijama "Rano jutro", "Vesti", "Telemaster" i "Dobro jutro, Srbijo", "obaveštavala o sponzoru sadržaja koristeći pokretnu sliku sponzora 'Direkt banka'", što je suprotno Zakonu o oglašavanju.

UNS je podsetio da je u martu REM je protiv televizije Hepi podneo Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje postupka, zbog 243 prekršaja Zakona o oglašavanju. Osim ove televizije, REM je zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka podneo protiv televizija Pink, TV Prva i O2.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.