Izvor: Radio 021, 02.Nov.2020, 18:34

REM odustao od ograničavanja emitovanja rijaliti programa

REM je danas odbio predlog o izglasavanju pravilnika kojim se ograničava emitovanje rijaliti programa posle 23h.

REM je time prekršio svoju prethodnu odluku i nastavio sa kršenjem zakona, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

"I pored napora novih članova REM-a očigledno postoji jasan otpor da REM počne sa delovanjem u skladu sa zakonom. Promene u REM-u nemoguće su dok se ne zamene stari članovi koji su godinama kršili zakon", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navodi se u saopštenju.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, zajedno sa Timom "Kreni-Promeni" i Srbijom u pokretu insistiraće u da Narodna skupština usvoji zakonski predlog koji je putrem narodne inicijative podržalo 42.852 građana.

"Čini se da je REM nemoguće otrgnuti van kontrole i uticaja onih koji zakon krše i pored napora nekih novoizabranih članova", ističe UZUZ.

Proces usvajanja zakonskog predloga trenutno koči Ministarstvo kulture koje nije dalo mišljenje na predlog zakona, smatra ovo udruženje.

"Imamo protivustavnu kolaboraciju unutar državnih insititucija ljudi koji opstruiraju primene zakona i Ustava. U slučaju daljeg blokiranja odlučivanja podnećemo ustavnu žalbu Ustavnom sudu", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) već je pripremila nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi pređu u noćni termin.

Vremensko ograničenje odnosi se na rijaliti programe koji uključuju učesnike koji se u zatvorenom prostoru, uz nadzor kamera, vremenski ograničeno takmiče za nagradu, poput "Zadruge" na Pinku ili "Parova" na TV Hepi.

Da prikazivanje rijaliti programa prisilnog okruženja ima štetan uticaj na maloletnike, ali i čitavo društvo, zaključili su članovi Saveta REM-a još kad su 21. septembra jednoglasno doneli odluku da se izradi nacrt obavezujućeg pravilnika. UNS je podsetio da je uoči same rasprave o rijalitijima, Kristijan Golubović izgovorio pretnje smrću na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

REM odustao od ograničavanja emitovanja rijaliti programa, pojedini članovi smatraju da bi to bila cenzura

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2020

REM je danas odbio predlog o izglasavanju pravilnika kojim se ograničava emitovanje rijaliti programa posle 23h...REM je time prekršio svoju prethodnu odluku i nastavio sa kršenjem zakona, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ)..."I pored napora novih članova REM-a očigledno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.