Prvi sastanci lidera u Novom Sadu

Izvor: B92, Beta, 19.Jun.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sastanci lidera u Novom Sadu

Novi Sad -- Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa predsednicima Italije Hrvatske i Makedonije pred početak Samita lidera centralne Evrope u Novom Sadu.

Temr samita su prevazilaženje izazova "Tri E - ekonomija, energetika i evropska integracija". Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa Italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom. Nakon sastnka nije bilo moguće dobiti izjave od predsednika dveju država zbog preobimnog i ispunjenog rasporeda.

Posle susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, Tadić je rekao da je sa svojim hrvatskim kolegom usaglasio da je neophodno produbljivati bilateralne odnose Srbije i Hrvatske, i da su oni preduslov za stabilnost čitavog Balkana.

"Jedni druge podržavamo u ostvarenju članstva u EU, punom snagom i potpunom iskrenošću. Ne takmičimo se ko će pre da uđe u EU. Ko god da uđe pre - ja verujem da će to biti Hrvatska - verujem da će povući i sve ostale države regiona u procesu integracije u EU", kazao je Tadić.

Dvojica predsednika razgovarala su i o definisanju međudržavih granica.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je da postojanje tajnih optužnica i spiskova osumnjičenih za ratne zločine deluje destimulativno na građane Hrvatske koji se trenutno nalaze u izbeglištvu u Srbiji, a žele da se vrate u Hrvatsku.

On je rekao da će na svim nadležnim nivoima pokrenuti pitanje tajnih spiskova i tako ohrabriti povratak izbeglica.

"Mi želimo da se oni što pre vrate u Hrvatsku. Oni su naši građani i Hrvatska može biti predstavljena u svetu kao zrela demokratija samo onda kada njeni građani mogu da sa sigurnošću i u sigurnosti da dolaze u Hrvatsku, regulišu svoj status i vraćaju se u svoje kuće, gradove i sela", ocenio je Mesič.

Nakon razgovora sa Makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim Tadić je rekao da, uprkos spornim i otvorenim pitanjima kao što je Kosovo, dva naroda - makedonski i srpski -moraju naći što više bliskih tačaka.

Novi Sad spreman za Samit

Uoči dolaska predsednika država Centralne Evbrope u Novi Sad grad je u više navrata bio blokiran jakim policijskim snagama. Ulice u neposrednoj blizini mesta održavanja Samita bile su povremeno zatvarne i za saobraćaj i za pešake.

Gradska kuća spremna za Samit (Beta)

Sam centar grada takođe je bio zatvoren za pešake kako bi državnici mogli nesmetano da prođu do Gradske kuće na svečanu večeru.

Šefovi država centralne Evrope odsedaju u dva novosadska hotela sa pet zvezdica, koji su za ovu priliku rekonstruisani.

Oba hotela obezbeđuju pripadnici žandarmerije koji su raspoređeni pored hotela i u njemu.

Glavni parking jednog hotela u kom će biti smešteni strani gosti je ispražnjen, a vozila koja prilaze ulazu se posebno kontrolišu, dok se pešaci u okolini hotela nesmetano kreću.

Po ulicama se ne primećuje veći broj uniformisanih policajaca nego obično.

Velika sala Skupštine Vojvodine je za samit potpuno renovirana, a uređene su i staze i parking ispred Skupštine i pokrajinskog Izvršnog veća.

Rekontruisana je i svečana sala Gradske kuće, a tokom poslednjih dana je bilo primetno i da se popravlja većina kolovoza u gradu, lakirane su klupe u centru i postavljane nove žardinjere sa cvećem.

Novosađani sa kojima je B92 razgovarao uglavnom znaju za Samit, ali kažu da nisu primetili posebne mere bezbednosti u gradu.

Inače, na skupu učestvuju predsednici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Češke, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i predsedavajući Predsedništva BiH.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić ocenio je da je ovo najveći skup u Srbiji još od Samita nesvrstanih iz vremena bivše Jugoslavije.

Samit traje do nedelje, a uslovno rečeno, glavni događaj - plenarna sednica, održava se u petak pre podne u velikoj sali, neposredno nakon zvaničnog otvaranja skupa. Nakon toga predviđeni su uglavnom bilateralni sastanci šefova država i obilazak znamenitosti Novog Sada.

Prethodni samit centralne Evrope održan je prošle godine na Ohridu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.