Prvaci greškom ostali bez knjiga

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvaci greškom ostali bez knjiga

Novi Sad - Prvaci iz tri novosadske osnovne škole dočekali su školsku godinu razočarenjem, jer za razliku od većine njihovih vršnjaka oni nisu dobili besplatne udžbenike. Greška u isporuci, koju priznaje i sama Školska uprava, pa i Ministarstvo obrazovanja, trebalo bi da bude ispravljena najkasnije u roku od sedam dana.



- Moje dete je prošlo ovog leta gomilu testova da bi ranije krenulo u školu, jer je za to zrelo i jedva čeka. Upisala se u osnovnu krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << avgusta, sva uplašena da neće uspeti da se upiše i onda je prvog dana doživela razočarenje: svi dobijaju knjige, a ona ne. Kasnije sam saznala da ona nije jedino dete i da se „greška u isporuci" ponovila I u drugim školama - priča Jovana E., majka šestogodišnje Sanje.

Načelnik Školske uprave Petar Viđikant kaže da je već prvog dana školske godine otkriveno da u najmanje tri škole ima prvaka koji nisu dobili udžbenike. Iako se u početku činilo da je te dece više, ispostavilo se da udžbenike čeka još 36 prvaka.

- Žao mi je što ti mališani nisu dobili knige na početku, ali ovakve stvari se događaju, s obzirom na to da nam je program nov i da se događa prvi put. U Južno bačkom okrugu i Sremu ima 9.000 prvaka, a samo 36 dece nije dobilo knjige. Problem se dogodio kod spiskova pravljenih krajem avgusta, kada su deca naknadno upisivana ili menjala škole zbog preseljenja, a događalo se i da stignu nepotpuni kompleti, jer nedostaju knjige samo jednog ili dva izdavača. Takođe, događalo se da budu zamenjeni udžbenici dva izdavača - objašnjava Viđikant.

Već prvog dana škole, napominje on, Ministarstvo je obavešteno o tome, svi izdavači su kontaktirani i ugovorena je isporuka nedostajućih knjiga u roku od najviše nedelju dana.

Knjižari tek očekuju gužve za udžbenike

Prvi dani septembra nisu doneli uobičajene gužve na ulicama ispred dve knjižare Zavoda za izdavanje udžbenika i privatnih knjižara. Knjižare Zavoda imaju na rafovima zalihe svih udžbenika, a istorija za sedmi razred stići će sledeće nedelje.

- Gužve očekujemo sledeće nedelje jer roditeljima i đacima treba vremena da vide koji su im tačno udžbenici potrebni - kažu u knjižari Zavoda za izdavanje udžbenika u Sremskoj.

Zavod prodaje udžbenike na tri rate uz čekove, a do 30. septembra će radnim danima raditi od osam do 22, subotom od osam do 20, a nedeljom od 10 do 16 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.