Izvor: Luftika.rs, 19.Jan.2020, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv zagađenja vazduha, subvencijama za kupovinu bicikla

Novosadska biciklistička inicijativa uputila je predlog Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije predlog da subvencioniše kupovinu bicikala, kako bi se veći broj građana opredelio za ovo jeftino, jednostavno i efikasno prevozno sredstvo koje čuva životnu sredinu i kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.
U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor.
Na bilo koje mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, parking se retko traži i zagađenje koje potiče od bicikla je praktično nepostojeće.
Istraživanja koja su vršena u Novom Sadu pokazala su da se do ovog broja došlo različitim aktivnostima kojima je podsticana vožnja bicikla i da je pre 10 godina broj biciklista bio 3 puta manji.
Računica inicijative polazi od toga da u poređenju sa najavljenim subvencijama od 8.000 eura za kupovinu jednog taksi vozila, 80 građana može dobiti podsticaj od 100 eura za kupovinu bicikla, što za većinu građana u manjim gradovima predstavlja efikasno rešenje.
Gradovi koji su veći ili imaju uzbrdice bi bili pogodniji za električne bicikle, za koje bi bilo potrebno izdvojiti nešto više novca i dati nešto veće podsticaje.
Prema predlogu, građani bi ove pogodnosti mogli da ostvare jednom u 3 ili 4 godine, pod uslovom da kupe nov bicikl tehnički u opremljen u skladu sa propisima za učešće u saobraćaju.
Na ovaj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, ali i zagađenje bukom.
Dodatni predlozi uključuju podsticaje privredi za nabavku dostavnih bicikala (naročito teretnih), kao i omogućavanje poslodavcima da troškove za dolazak na posao isplate i onima koji dolaze biciklom ili peške, nasuprot stavu ministarstva finansija da ovi troškovi pripadaju samo onima koji koriste automobil ili javni prevoz.
Novosadski biciklisti su takođe predložili i promenu regulative u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji roditeljima i deci mlađoj od 12 godina i kako bi se navika korišćenja bicikla razvijala što ranije.
Prednosti navedenih mera su to što se mogu sprovesti gotovo odmah, konkretni su, ekonomski isplativi, povećaće kvalitet života velikog broja građana i uvođenjem novih, tehnički ispravnih bicikala u saobraćaj, direktno se povećava bezbednost u saobraćaju.
Podsticaji u razvijenijim za kupovinu bicikla u različitim zemljama Evrope postoje već duže vreme, dok su se regionu pojavili u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.
Potraga Novosađanke za ukradenim biciklom pretvorila se u najtužniju životnu priču

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Sjajna ideja Novosađana: Biciklima protiv zagađenja vazduha

Izvor: OkRadio.rs, 20.Jan.2020, 13:01

Predlažu subvencije za kupovinu dvotočkaša Dok su se mnogobrojni gradovi u Srbiji "gušili" od zagađenja prethodnih dana, Novosadska biciklistička inicijativa predlaže Vladi Srbije da uvede subvencije za kupovinu bicikala. Taj predlog, koji ima cilj da motiviše veći broj građana da kao prevozno...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.