Protiv gomilanja javnih funkcija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Nov.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv gomilanja javnih funkcija

NOVI SAD - Direktor Sterijinog pozorja Ivan M. Lalić podneo je ostavku, o čemu je, kako je naveo u saopštenju za medije, obavestio predsednika Upravnog odbora te ustanove kulture Borisa Isakovića i člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Andreja Bursaća.

Lalić je u obrazloženju naveo da ostavku podnosi zbog toga što su mu neki zamerali na gomilanju funkcija, kao i želje da se afirmiše nova praksa da se direktori institucija u toj oblasti biraju javnim konkursom, a ne da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << imenovani.

„U najiskrenijoj nameri da relaksiram odnose na novosadskoj kulturnoj sceni, koja je imala primedbe na akumulaciju mojih javnih funkcija, odlučio sam da dam neopozivu ostavku na mesto direktora Sterijinog pozorja“, istakao je Lalić.

On je podsetio da je u proteklih godinu i po dana nastojao da afirmiše Novi Sad kao grad festivala, unutar kojeg bi Sterijino pozorje zauzimalo stožerno mesto.

„Takav festival se i dogodio ove godine. Sa svojih 38 predstava i 700 gostiju, od kojih 250 iz inostranstva, Pozorje se pozicioniralo kao veliki regionalni pozorišni događaj sa sjajnom perspektivom“, istakao je Lalić.

„S druge strane, čvrstog sam uverenja da moja ostavka predstavlja odličan povod za afirmaciju i jačanje institucije javnog konkursa za izbor novog direktora Sterijinog pozorja. Nedavnim usvajanjem Zakona o kulturi, naime, to je prvi put postala zakonska obaveza svih osnivača institucija kulture“, zaključio je sada već bivši direktor.

Kadrovska komisija Skupštine Novog Sada je juna prošle godine smenila Miroslava Radonjića sa funkcije direktora Sterijinog pozorja bez javno iznetog obrazloženja i na njegovo mesto postavila Lalića.

Lalić je u proteklom periodu ujedno bio i umetnički direktor „Sinema sitija“, novosadskog filmskog festivala, koji je juna ove godine po drugi put organizovalo Udruženje „Egzit“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.