Protestni marš žena sutra u Beogradu

Izvor: Radio 021, 07.Mar.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestni marš žena sutra u Beogradu

Mreža "Žene protiv nasilja" pozvala je građane da sutra u 17 časova dođu na protestni marš od Trga republike do Slavije.

Predstavnice više NVO predstavile su ispred Ministarstva za rad zahteve u vezi s radnim pravima žena, njihovim dvostrukim opterećenjem, reproduktivnim pravima žena i s nasiljem prema ženama. Kako navode, "marširaju protiv opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma" koje ih ugrožavaju kao žene i zahteve su predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << boračka i socijalna pitanja.

Aktivistkinja "Levog samita Srbije" Maja Krek je kazala da sociološka istraživanja pokazuju da žene u Srbiji obavljaju najveći deo kućnih poslova, a da u roditeljstvu postoji "dramatično nejednaka podela".

Milica Lupšor iz "Levog samita Srbije" je rekla da radnice Srbije zahtevaju od Ministarstva rada da za svoj rad budu plaćene dovoljno za dostojanstven život, da radno vreme bude osam sati dnevno, prekovremeni rad plaćen, da plate žena i muškaraca na istim poslovima budu jednake i da se iskoreni korupcija u Inspekciji rada.

Aktivistkinja Hristina Cvetičanin je ocenila da je kampanja koju je Ministarsvo kulture vodilo radi povećanja nataliteta sramotna, jer država pre svega treba da obezbedi uslove ženama za rađanje, a ne da to samo očekuje od njih. Istakla je da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države ili crkve.

Aktivistkinja "Autonomnog ženskog centra" Vedrana Lacmanović je kazala da su u Srbiji partneri ili rođaci ubili 251 ženu u proteklih osam godina i da se svaka treća od njih obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

"Ovi podaci ukazuju na visok stepen tolerancije društva na muško nasilje prema ženama i odsustvo blagovoremenog i sveobuhvatnog odgovora institucija", rekla je Lacmanović. Dodala je da institucije treba da veruju ženi koja prijavljuje nasilje jer je to prvi korak na putu da se ono zaustavi.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.