Protest sindikata 1. maja

Izvor: Radio 021, 27.Apr.2017, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest sindikata 1. maja

"Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Međunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji", najavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

On je rekao da nigde u Evropi radnici ne rade na 1. maj i da to pravo treba vratiti i radnicima u Srbiji.

- Savez samostalnih sindikata i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizuju protestnu šetnju kako bi iskazali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svoje zahteve. Neprihvatljivo je da radnici u svim trgovinama rade za 1. maj, državni praznik koji treba da bude neradan, a da to nije bar obeleženo većom zaradom, već se smatra običnim danom - istakao je Orbović.

On je naveo da je prosečna plata u Srbiji jedna od najnižih u Evropi i da su uslovi rada možda i najteži u celoj Evropi. Radnici su, prema njegovim rečima, sada prinudjeni da rade po dva posla i da se zapošljavaju preko agencija, što urušava sistem zapošljavanja i stvara velike probleme da se organizuju kao sindikati i bore za svoja prava.

- Period koji dolazi biće verovatno još i teži, ali možemo uspeti da se izborimo za svoja prava jedino ako se ujedinimo, jer će tada vlasti naše zahteve uzeti u obzir - rekao je Orbović.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.